Скопие. Ден след първата им среща българският премиер заяви, че

...
Скопие. Ден след първата им среща българският премиер заяви, че
Коментари Харесай

„Канал 5“ : Посещението на Кирил Петков с позитивни оценки в София и Скопие

Скопие. Ден след първата им среща българският министър председател съобщи, че с първата крачка България е постигнала огромен триумф. Петков е удовлетворен от постигнатото съглашение за съдействие в няколко области с Македония и акцентира, че една от главните им цели нотата, която македонското външно министерство изпрати до Организация на обединените нации, е изпълнена, разяснява скопският ефирен “Канал 5 “ .

" От една страна си стиснахме ръцете, като отидохме там първи, а от друга ни дадоха нота, която се надявахме да получим преди две години. Тази нота е доста по-важна от единствено късото и дългото име. Тази нота демонстрира, че Северна Македония няма териториални искания към България. Тук би трябвало да се разбере, че през вчерашния ден постигнахме голям триумф, “ сподели Кирил Петков - министър-председател на България.

Македонският министър председател Ковачевски от своя страна съобщи, че фактът, че България се съгласи да употребява късото име на страната, е първата огромна стъпка в новата глава, която двамата министър председатели дават обещание на жителите на двете страни.

„ Ние с сътрудника Петков си обещахме, че ще използваме новата сила и посредством нов метод, учреден на взаимно почитание, да подобрим връзките сред двете страни. Той и аз имаме една и съща обща цел - да създадем условия за по-добро бъдеще на жителите на Република Северна Македония и Република България, “ сподели Димитър Ковачевски - министър-председател на Република Северна Македония.

Фокусът би трябвало да бъде върху икономическото съдействие, търговията, инфраструктурата, а историята да остане на назад във времето - тази тактика срещна позитивни реакции от всички политици. Но дали доближаването на двете страни по този метод ще бъде задоволително, с цел да отблокира пътя на С. Македония за евроинтеграция въпреки всичко няма ли да се заобиколят другите условия на българския пакет 5+1? Политическият анализатор Петър Арсовски споделя, че времето ще покаже дали самостоятелното елиминиране на точки е добра тактичност.

„ По принцип би трябвало да изчакаме, с цел да забележим дали тази обстановка ще докара до някакъв нов подтик за възстановяване на връзките и дали ще последва втора стъпка. И в (Северна) Македония, и в България има сентенция, че една лястовица пролет не прави. Да забележим дали тази лястовица е една от многото, или ще остане единствена, “ разяснява Петър Аровски - политически анализатор в Скопие.

Едно от българските претенции е признаването на българското малцинство в Македония. За президента Пендаровски това е интервенция във вътрешните работи на страната и той твърди, че няма да допусне да се вземат недостойни решения.

„ Не, няма късмет това да се случи. Такова решение не може да бъде признато. Първо ще отида на конференция и ще кажа " хора, аз не одобрявам това ". И не считам, че някакво съглашение би трябвало да се крие от македонската или българската общност. Това нещо не става принудително, би трябвало да се каже на жителите - ние приказваме за това и това не разрушава националните ни позиции, сподели Стево Пендаровски – президент на РСМ.

За разлика от президента, съгласно водача на ДСИ Али Ахмети, няма нищо противоречиво за включването на българското малцинство в македонската конституция.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна с Петков, като от партията споделиха, че той е споделил на българския министър председател към този момент познатите си визии.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР