Скокът на цените на имотите се забавя, на преден план

...
Скокът на цените на имотите се забавя, на преден план
Коментари Харесай

Нова тенденция за имотите в София. Къде се обръщат цените?

Скокът на цените на парцелите се забавя, на напред във времето излизат зелените здания. В южните квартали на София цените са до 2000 евро на квадрат, само че тук-там има прекомерно засищане с предлагани здания.

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 година Тенденцията за повишение на цените се резервира, само че за идната 2023 година чакаме по-малък %. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени планове, сподели консултантът по недвижими парцели Костадинка Канурова в предаване на " България заран ".
-->
Трудът през последните 2-3 години сензитивно е повишил цената си, а това е съществено перо от себестойността на продукта, посочи гостът.

" Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали постройките са енергийно ефикасни, дали са " зелени ". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още " на зелено ", какъв е типът или марката на влагания материал, надлежно индикаторите на материалите. Цените на електрическата енергия набъбнаха в пъти през последната година ", изясни консултантът по недвижими парцели.

" Предпочитат " на зелено ", тъй като трендовете бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки " на зелено ", клиентът имам по-голям избор на парцел ", изясни консултантът по недвижими парцели пред Bulgaria ON AIR.

Експертът прикани да бъдем деликатни при договорните връзки при покупка на парцел " на зелено ". " Винаги е добре да се ревизира каква известност има вложителят, както и обезпечено ли е финансирането на плана ", означи Канурова.

Търсенето на парцели в южните квартали на София продължава да господства, само че в част от тях има засищане от предлагани здания, стана ясно от думите ѝ.

" Целият сегмент там е над междинното за пазара. При южните квартали междинната цена е от 1800 до 2000 евро с Данък добавена стойност. В останалата част на София има подценени квартали, само че и търсене - междинната цена е сред 1500 - 1600 евро на кв.м ", разгласи още Канурова.

Тя изясни, че пандемията и повишението на наложените такси от банките са подтикнали търсенето.

" През 2022 година, както и в актуалната, пазарът се дефинира от купувача, търсещ парцел за лично прилагане. Намаляха покупко-продажбите с парцели, които са за инвестиция. Търсенето е устойчиво ", разяснява консултантът по недвижими парцели. Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до равнищата на цените, които бяха при започване на предходната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР