Скокът на цената на енергията доведе до позабравени проблеми в

...
Скокът на цената на енергията доведе до позабравени проблеми в
Коментари Харесай

Скъпият ток доведе общините до колапс

Скокът на цената на силата докара до позабравени проблеми в общините. Сметките за ток са непостижими, а неизбежните икономии се стоварват тежко върху редовите хора - улиците стават тъмни, чиновници работят на студено, вихрят се съкращения, цените всеобщо се подвигат. Общински чиновници разясняват, че всичко това припомня Виденовото време и двете години директно след него, когато бе най-трудният във финансово отношение интервал.

Почти не остана община от дребен или междинен диаметър, която да не е лимитирала уличното и парковото осветяване. Режимът има няколко разновидности - лампите светят в понижен вечерен диапазон, или и заран, а от време на време през една. Издадени са заповеди за лимитирано отопление в общинските здания, като на някои места при два климатика наложително би трябвало да се употребява единствено един. Рестрикции предприе даже огромна община като Пловдив, която понижи с половин час уличното осветяване, макар че една трета от лампите й са енергоспестяващи. Сметките за ток на всички места са двойни или тройни, като най-фрапираща е разликата точно в Пловдив - 180 000 лева за декември 2020 година против 620 000 лева през декември 2021 година И в Кюстендил нарастването е голямо - от 39 000 лева на 123 000 лева през същите месеци. Навсякъде под въпрос са редица обществени заплащания.

Вече бе извършен и митинг. Жители на Козлодуй демонстрираха, откакто даже локалната община, на чиято територия се намира АЕЦ, ограничи осветлението. Проблемът е много изострен - през зимата тъмните часове са доста, деца са принудени да вървят в мрак от и за учебно заведение.

Допълнителен проблем сътвори и условието на Закона за обществените финанси, което гласи, че при неприет държавен бюджет разноските не могат да надвишават сумата, направена за същия интервал от предходната година. Държавният бюджет за 2022 година към момента не е признат, което по буквата на закона значи, че по-високите сметки няма по какъв начин да бъдат погасени, даже и средствата да са налични. Всичко това принуди Министерството на финансите да излезе през вчерашния ден със особено писмо, с което реши някак обстановката - инструктира общините, че следва по-широко да поясняват понятието " разноски " - да гледат да се поберат не в старите си разходи за ток, а в общата сума на общинските разноски.

А бъдещето вещае още проблеми. Минималната заплата ще се усили, детските градини ще станат безвъзмездни, което значи още повече общински разноски. Все отново новият проектобюджет, който би трябвало да влезе в действие от април, планува актуализация на разноските за делегирани действия на общините. 

Управителният съвет на Сдружението на общините ще заседава през днешния ден по настоящите финансови въпроси. Очаква се страната да компенсира част от разноските за сила през новата година, както го направи за последните месеци на предходната. Но сумите още веднъж няма да са задоволителни. Сдружението иска общинските обществени, здравни и просветителни структури да заплащат по цени за битов ток. Разработени са и други разновидности за помощ.

 

ПРОБЛЕМИТЕ СА НАВРЕД

Община Стамболийски се принуди да редуцира към 40 свои чиновници. Автобусният билет в Плевен става 1.50 лева, скочи и превозът в община Тунджа. Старите задължения на ВиК - Ямбол са още по-трудно платими в актуалната обстановка и Енергото предизвести, че от 1 февруари ще спре тока на водното сдружение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР