Скокът на инфлацията в Еврозоната, който изненада Европейската централна банка

...
Скокът на инфлацията в Еврозоната, който изненада Европейската централна банка
Коментари Харесай

Достигна ли инфлацията в Еврозоната своя връх?

Скокът на инфлацията в Еврозоната, който изненада Европейската централна банка през последните месеци, е покрай своя пик. Това съобщи членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, представен от Блъмбърг.

Докладът за потребителските цени във Франция през декември демонстрира първите признаци на стабилизиране на инфлацията като ЕЦБ чака възходящият напън върху цените да изчезне през 2022 година, сподели шефът на френската централна банка в послание, оповестено на уеб страницата на институцията.

„ Инфлацията  е покрай своя връх в нашата страна и в Еврозоната “, разяснява Вилроа. „ Макар че ще продължим да бъде бдителни, ние имаме вяра, че проблемите с доставките и енергийният напън би трябвало би трябвало последователно до отшумят през годината “, добави той.

Високата инфлация в края на 2021 година даде на Вилроа и неговите сътрудници в ЕЦБ опцията да начертаят проект за преустановяване на пандемичната стратегия за незабавни покупки (PEEP). Стабилизирането на цените обаче не допуска смяна в паричната политика. Вместо това Вилроа удостовери още веднъж прогнозата си за „ нов инфлационен режим “, при който растежа на цените ще бъде по-близък до задачата от 2% на ЕЦБ, в сравнение с през годините преди пандемията. На тази база паричната политика на централната банка „ ще се възстановява на стадии “, счита банкерът.

Той също по този начин омаловажи опасността от разновидността " Омикрон " на ковид, като съобщи, че икономическите резултати от него ще бъдат „ релативно лимитирани “. Дори при сюжети, при който обстановката с вируса се утежни, Френската централна банка чака стопанската система на страната да се върне към траекторията на напредък от преди рецесията до 2023 година

„ През последните две години научихме, че всяка вълна на COVID-19, колкото и да е сериозна, има все по-малко въздействие върху стопанската система “, разяснява той.

Днес месечното изследване на  IHS Markit сподели закъснение на икономическото възобновяване на еврозоната през декември, като композитният показател на мениджърите по доставките (PMI) на доближи 9-месечно дъно от 53,3 пункта през декември, откакто през ноември бе на равнище от 55,4 пункта. Въпреки това показателят остава над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР