Skoda представи напълно новия кросоувър Enyaq, който е първият изцяло

...
Skoda представи напълно новия кросоувър Enyaq, който е първият изцяло
Коментари Харесай

Skoda представя първия електрически кросоувър

Skoda показа изцяло новия кросоувър Enyaq, който е първият напълно електрически SUV на чешката марка. Според пресслужбата на компанията производството на автомобила е почнало в завода в Млада Болеслав. Европейските продажби на новия модел стартират през идната година.

Skoda Enyaq се основава на модулната архитектура MEB, създадена от Volkswagen особено за новото потомство електрически коли. Дължината на новия кросоувър е 4648 мм, а широчината - 1877 мм. Междуосието е 2765 мм. Компанията акцентира, че интериорът на автомобила е съпоставим с Kodiaq.

Електрическият кросоувър получава " затворена " радиаторна решетка, къси надвеси, тесни светлини и дребни въздухозаборници в предната ризница за изстудяване на спирачките. Оптиката Enyaq е направена в стила на Scala и Kamiq. Както показва пресслужбата на чешката марка, при създаването на светлините и мигачите на бъдещия модел дизайнерите на Skoda са били въодушевени от бохемския кристал. Коефициентът на въздушното противодействие на електрическия автомобил е 0,27.



Салонът на Enyaq разполага с цифрово арматурно табло, 13-инчов мултимедиен екран, панорамен люк и хедъп екран с добавена действителност. Под централния подлакътник е инсталирана кутия с 6,2 литра, друга (11,4 литра) е ситуирана под централната подпора. В оформлението на салона на автомобила са употребявани екологични материали. Обемът на багажното поделение е 585 литра.

Водачът има достъп до адаптивен круиз надзор, помощ при завиване, усъвършенствано спешно прекъсване, надзор на лентата и паркиране. Основните функционалности в салона се управляват от сензорен екран и система за ръководство с жестове.

Автомобилът споделя главните съставни елементи и възли с купе-кросоувъра Volkswagen ID.4. Enyaq ще предложи на клиентите задно и задвижване на всички колела. Базовата версия на кросоувъра получава електрически мотор с мощ 148 к.с. Без дозареждане кросоувърът може да измине 340 км съгласно цикъла WLTP.

Enyaq получава и версия с елемент от 179 к.с. с пробег 390 км. Модификацията Enyaq 80 iV може да измине повече от 500 км с едно зареждане и е оборудвана с електрически мотор с мощ 204 к.с.

Кросоувърът получава и модификации със задвижване на четирите колела с два електрически мотора. Сумарната мощ на версията Enyaq 80x iV е 265 к.с. Топ модификацията получава задвижваща система с 306 к.с. И двата автомобила могат да изминат до 460 километра без дозареждане.

До 2025 година Skoda има намерение да пусне на пазара до 10 нови модела, които ще получат напълно електрическа или хибридна задвижваща система. Автомобилният производител чака, че след пет години такива коли ще съставляват до 25% от общите продажби.

източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР