Сключената договореност да проучват възможността за алтернативно ядрено гориво в

...
Сключената договореност да проучват възможността за алтернативно ядрено гориво в
Коментари Харесай

Корупция от най-високо ниво видяха политици в споразумението за алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй

Сключената договореност да изследват опцията за различно нуклеарно гориво в АЕЦ Козлодуй е парадокс, считат в АБВ. " Това е парадокс. Това не е просто спор на ползи. Това е политическа корупция на най-високо равнище – цената, следващата, която плащаме за спокойствието на Борисов ", разяснява водачът на АБВ.

Според него, на двете посланички, участвали на - на Съединени американски щати и на Кралство Швеция, би трябвало да е ясно, че " когато стоят до Бойко Борисов, те споделят, че техните страни утвърждават корупцията ". Петков е безапелационен: " Съединени американски щати приветстват корупцията на Борисов – това посланичката го споделя с всяка среща с него ". Той разясни: " Посланик Херо Мустафа би трябвало да си дава сметка, че като се демонстрира с Бойко Борисов, тя споделя – за нас, Съединени американски щати, е обикновено един човек да граби в такива мащаби, че да си държи джоб парата в нощното шкафче в размер на един милион евра и кюлчета злато ".

Петков изрази неразбиране, дали си даваме сметка, че наши 5 милиона $ ще отидат в Уестингхаус, по силата на подписаното съглашение, с цел да направи Уестингхаус разбор на горивото, което ще предложи за нуклеарната централа в Козлодуй. Според Петков е пределно ясно какво ще напишат в края на разбора – че това гориво е най-хубавото от всички. " Ако мен през днешния ден ме пита някой кой е най-хубавият футболен тим в България, аз ще кажа, че е „ Спартак – Плевен “, естествено ", добави той, уверен, че Уестингхаус ще кажат, че тяхното нуклеарно гориво е най-хубавото.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Преди дни посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа насочи към българи...

Никой не споделя какво ще вършим с отработеното нуклеарно гориво, обърна внимание още Петков. " Ако излезе посланикът на Съединени американски щати и каже – отработеното нуклеарно гориво ще го държим в посолството на Съединени американски щати, това е едно допустимо решение ", разяснява той.

" с „ Ограда и паспорти “ - дадохме повече от 3 милиарда за едни самолети, дето ги няма на картинка и в този момент да поръчваме на производителя да даде разбор на качеството си, е повече от неуместно, само че фактът, че не знаем къде ще се държи отработеното гориво е смъртоносен за нас ", уточни Румен Петков.

От АБВ ще изискат публично информация от министър Петкова и от парламентарната енергийна комисия за това кой, по кое време, по какъв начин и най-много на кого разпореди да направи правна финансова оценка могат ли да се реалокират реакторите от в, какъв брой ще ни коства на това наслаждение и кой ще управлява процеса. Това заяви пред публицисти зам.-председателят на АБВ във връзка изказванията на министър Петкова че защото има Оценка на въздействието върху околната среда за площадката, сега са упълномощили инспекция на правна, икономическа и финансова основа дали може да се реалокират реакторите.

" Първо бих й припомнила, че има значение дали имаш Оценка на въздействието върху околната среда за площадка или Оценка на въздействието върху околната среда за технология ", означи Ганчева и уточни, че за Оценка на въздействието върху околната среда за технология са нужни 15 години.

" Ако решат да се местят реакторите от площадката на Белене на площадката в Козлодуй - на 16-тата година вероятно ще може да се случи, в случай че има позволение ", добави тя и предизвести, че всяка стъпка в тази посока е просто закъснение с 16 години.

Ганчева напомни, че има решение на Министерския съвет и на Народното събрание за градежа на АЕЦ Белене и изрази неразбиране за какво той не се осъществя, щом енергийният министър твърди, че ще съблюдава решенията на Народното събрание.

" За първи път през днешния ден министърката проумя, че България към този момент не доставя природен газ за Турция, защото Турция си е построила " " и ние имаме спад в преноса на природен газ, разяснява още Генчева казаното от енергийния министър.

Ганчева напомни, че още през ноември от АБВ са алармирали, че резервираните потенциали за влизане на на територията на България са 4 пъти по-малки от оповестените от министърката и акцентира, че до края на януари в България, на практика не е влизал газ от Азербайджан. " Това, че се прави някакво прихващане, уповавам се тя, в края на третия си мандат да разбере по кое време е физическо влизане на метафоричен газ и по кое време се прави прихващане ", добави Ганчева, визирайки енергийния министър.

По информация на АБВ, при започване на март - тъкмо в навечерието на предизборната акция, ще бъде направена първата копка на газопровода за битова газификация, заяви още Ганчева и укори ръководещите, че чак в този момент се сещат, откакто в последните 10 години във всеки отчет на Европейска комисия се показва, че България е на последните места по битова газификация. " Когато строиха " " не се сетиха, в този момент обаче предизборно се сещат ", разяснява Ганчева.

Тя означи, че газопроводите край Свищов и Златица, които се възнамерява да бъдат открити в първите дни на март, са в плана на ръководещите от 2009 година и заключи: " Явно за тях най-сетне 2009-та пристигна, за тях 2021-та се усеща като 2009-та ".

Ганчева още веднъж повдигна въпроса дали ще желаеме неустойки за забавянето на градежа на. " Днес министърката най-сетне призна, че Интерконекторът нямало да се подписа в период и сподели, че строителите са поискали удължение ", уточни Ганчева и заяви, че АБВ ще напишат ново писмо на вниманието на министър Петкова и ще я попитат ще предприеме ли нужните дейности да се изискат неустойките от 7 милиона лв. по контракта или ще бъдат подарени на строителите.

Резултатът от диверсификацията на природния газ се усеща по цената, посочи още Ганчева и означи, че предходната седмица КЕВР подвигна с 20% за контролирания пазар, до момента в който Сърбия понижи цената с 30%. Така че, разяснява тя - може да се види разликата сред ръководство и безпорядък в бранш „ Енергетика “.

Във връзка с оповестения от МЕ, Румен Петков показа, че съгласно него Любомира Ганчева ще е водач като претендент за началник на БЕХ и посочи професионалната й подготовка и нейната честност. " Ако моето мнение има някакво значение, аз упорствам тя да се кандидатира и конкурсните процедури да бъдат обществени ", съобщи той.

" Сега АЕЦ Козлодуй се ръководи от Людмил Стойков. Ние желаеме БЕХ да се ръководи от честен човек пред очите на българското общество, от професионално построен, от просветително квалифициран, от виновен човек. От тази позиция най-силна ще бъде кандидатурата на Ганчева ", добави Петков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР