Скариди в доматен сос, скариди току-що панирани, скариди в паеля

...
Скариди в доматен сос, скариди току-що панирани, скариди в паеля
Коментари Харесай

Неочакваните ефекти за организма ни от яденето на скариди

Скариди в доматен сос, скариди преди малко панирани, скариди в паеля - най-обичаме да ги хапваме през лятото и няма по какъв начин да не ги свързваме с морските дестинации. Където и да се озовем по време на лятната ни отпуска, постоянно се оглеждаме за заведения, в които се оферират скариди. И тъй като все тази вкусотия ни е в мозъка, уместно е да споделим и за любопитните непредвидени резултати, свързани с потреблението й.
 Чия, ленено семе и другите типове семена - храната, която диетолозите предлагат да ядем всеки ден
Храната, която да ядем всеки ден

Често я пропущаме, а е доста потребна

Набавяме си повече протеин

Скаридите са много богати на протеини. В порция от едвам 90 грама има 19 грама протеин, което се равнява на към 75% от общите калории, които са ни нужни на ден от протеини. Затова изключително в случай че целим да ядем повече протеини, умерено можем по-често да включваме скаридите в менюто си.

А да си набираме протеини ни е належащо, защото те оказват помощ да запазим чистата си мускулатура, а и оказват значима роля в растежа и възобновяване на телесните кафези и тъкани, регулирането на ензимите и хормоните, както и поддържането на баланс на течностите в организма ни.
 Снимка 583171

Набавяме си повече мед

Основен минерал, за който нормално не се приказва доста, само че е добре да си го набираме поради свойствата му да подкрепя усвояването на желязо и образуването на съединителна тъкан и невротрансмитери, е медта.

Диетолозите поучават мъжете и дамите, които не кърмят и не са бременни, да одобряват 900 микрограма мед дневно. А още веднъж в порция от единствено 90 грама скариди се съдържат почти 300 микрограма мед.

Повишаваме диетичния си холестерол

Вероятно сме наясно, че наситените и трансмазнините оказват неподходящо влияние върху здравословните равнища на холестерол в кръвта ни. Тук обаче става въпрос за диетичния холестерол в тялото ни, който може да се увеличи при потреблението на скариди.
 Снимка 583170

За него множеството експерти предлагат да се ограничи до 300 мг дневно. Добрата вест е, че 140 мг диетичен холестерол (и нула грама наситени мазнини) пък се съдържат в порция от 90 грама скариди. Въпреки това, целесъобразно е когато ядем скариди, да не ги комбинираме с тежки и мазни сосове, както и пържени панировки.

Може да се пренаситим с натрий

Повечето морски блага, които можем да си купим от магазините, се обработват със съставки, богати на натрий, с цел да работят като консервант. Солните разтвори в действителност оказват помощ да се запазят целостта и качеството на продукта, само че въпреки това могат да влошат питателните му качества. Затова е добре да внимаваме когато купуваме скариди, даже и такива, които не са панирани или подправени.
 Снимка 583169

Най-полезният ориентир е да търсим скариди, на които може да разчитаме, че са с под 140 мг наличие на натрий за една порция (това се смята за ниско наличие на натрий).

Не си набираме задоволително омега-3 мазнини

Вероятно ни се коства изцяло изненадващо, само че скаридите въобще не са толкоз богати на омега-3 мазнини, колкото се приказва. Всъщност, най-високо наличие на омега-3 мазнини има в рибите херинга, сардини и атлантическа сьомга. При тях за порция от 90 грама има сред 1.19 и 1.83 грама омега-3, до момента в който в същото количество скариди - едвам към 0.24 грама.
 Снимка 583168

И с цел да използван тази информация към ежедневния ни хранителен режим, прецизираме, че рекомендацията за съгласуван банкет на омега-3 мазнини е 1.6 грама дневно за мъже и 1.1 грама дневно за дами, които не са бременни или кърмят.
 Испания, храната и 10 неща, които безусловно да опитаме там
Какво безусловно би трябвало да опитаме в Испания

10 неща за ястие, които не трябва да пропущаме

И съветът тук е не толкоз обвързван с потреблението на скариди, колкото с това, че с цел да си набираме нужната на организма ни доза омега-3 мазнини, е добре да ядем и от по-мазните риби, каквато е сьомгата да вземем за пример, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР