Скъпоструващият ядрен реактор във Финландия, чието пускане дълго беше отлагано,

...
Скъпоструващият ядрен реактор във Финландия, чието пускане дълго беше отлагано,
Коментари Харесай

Финландия пусна най-мощният реактор в Европа

Скъпоструващият нуклеарен реактор във Финландия, чието стартиране дълго беше отлагано, завърши тестовата фаза, траяла повече от година, и стартира постоянна работа, което доста усилва енергийната самостоятелност на скандинавската страна, заяви Асошиейтед прес.
Прочетете още
Реакторът Олкилуото 3, който е с мощ 1600 мегавата, беше включен към националната електропреносна мрежа на Финландия през март 2022 година и стартира постоянното си произвеждане през днешния ден. Операторът " Теолисууден Воима " (TVO), заяви в Туитър, че " Олкилуото 3 към този момент е подготвен " след забавяне от 14 години по отношение на първичния проект.

Тази нова енергийна мощ ще помогне на Финландия да реализира задачите си за въглеродна индиферентност и ще увеличи енергийната сигурност в миг, когато европейските страни са понижили доставките на нефт, газ и други енергоизточници от Русия, комшия на Финландия.

" Производството на Олкилуото 3 стабилизира цената на електрическата енергия и играе значима роля във финландския зелен преход ", съобщи в изказване президентът и основен изпълнителен шеф на TVO Ярмо Танхуа. Компанията добави, че " размерът на производството на електрическа енергия от най-големия блок на атомна електроцентрала в Европа е доста допълнение към чистото, вътрешно произвеждане ".

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР