Скъпите горива не са довели до намаление на потреблението им

...
Скъпите горива не са довели до намаление на потреблението им
Коментари Харесай

Въпреки скъпите горива - българите не пестят, зареждат здраво

Скъпите горива не са довели до понижение на потреблението им в България, сочи проучване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Това се отнася и за трите съществени вида моторни горива, употребявани в страната - дизел, бензин и пропан-бутан.

Според данните отличник по ползване у нас е дизелът, тъй като през множеството месеци на 2022 година той надвишава два пъти общия размер продадени бензин и газ, като същото се отнася и за целия интервал сред 2019 и 2022 година Потреблението му варира сред 170 и 220 млн. литра месечно.

Същевременно потреблението на газ и бензин е извънредно близко, по 50-60 млн. литра месечно. 

Според проучването само по време на ограничаващите ограничения в разгара на пандемията, когато в един миг даже прекосяването от една област в друга беше неразрешено, е имало някакъв спад на потреблението на горива. Този спад обаче е бил доста по-слаб от предстоящото, пиши " 24 часа ".

Любопитното е, че този спад въобще на превоза тогава докара и до поевтиняване на междинната цена на автомобилните горива тогава с 30-35 стотинки на литър. 

Особено огромната неустановеност на доставките и растежът на цените им през 2022 година обаче не е повлиял по никакъв метод на потреблението, което е останало непроменено и даже леко нараства през 2022 освен по отношение на 2021 година, само че и спрямо предкризисната 2019 година, сочат данните на ИПИ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР