Скъпи Приятели, продължаваме да ви запознаваме с уникалните лечебни растения

...
Скъпи Приятели, продължаваме да ви запознаваме с уникалните лечебни растения
Коментари Харесай

Лечебните сили на живовляка

Скъпи Приятели, продължаваме да ви срещаме с неповторимите лечебни растения и методите на приложение в националната медицина.

 

 

 

 

 

Какви са лечебните сили на живовлякът?

Нашите предшественици са употребявали живовляк, освен под формата на лекарство, само че и за кулинарни цели. В наши дни в далечният Изток и в районите на Кавказките планини от него се подготвят вълшебни супи и други невероятни вкусни ястия.

В допълнение към кулинарните качества, живовлякът има доста лечебни свойства. Растението е същински склад на дейни съставни елементи, които въздействат благотворно на тялото.

Списъкът на лечебните му свойства е безпределно дълъг.

Живовлякът има бактерицидни и лечебни свойства върху раните, заради което се употребява външно при лекуването на кожни болести – от алергичен обрив до гнойни циреи.

Поради високото наличие на аскорбинова киселина и гликозиди, растението оказва помощ като отхрачващо средство – употребява се при суха кашлица. В обичайна медицина се употребяват няколко медикаменти въз основата на живовляк, които се предписват при туберкулоза, бронхит, магарешка кашлица и астма.

Сухите листа се употребяват в композиция с други билки за възстановяване на устойчивостта на организма при настинки.

Големият живовляк се употребява при пептична язва на стомаха и червата.

Възпалителните процеси в бъбреците и пикочния мехур също могат да бъдат отстранени благодарение на това растение.

Друго свойство на живовлякът-под формата на алкохолен дестилат или смес, той е в положение дейно да намали кръвното налягане.

Има удобен резултат върху нервната и вегетативната система, показан като успокоително средство без да провокира унесеност.

Живовлякът контролира апетита и задейства производството на ензими за по-ефективно храносмилане.

Противопоказания!!!

Лечението с живовляк извънредно рядко води до някои нежелани реакции. Но, въпреки всичко, не би трябвало да забравяте за защитните ограничения и най-важното, не забравяйте да изключите съществуването на противопоказания.

Това са: податливост към алергични реакции, самостоятелна нетърпимост към растението и детайлите, които се съдържат в него.

Повишена киселинност, несъразмерна секреция на стомашен сок.

Склонност към формиране на кръвни съсиреци, нараснал брой тромбоцити в кръвта.

Моля обърнете внимание! Независимо, че нямате от горепосочените противопоказания, само че имате някакви болести и приемате медикаменти за тях, е наложително да обсъдите с лекаря опцията за приложимост на живоляк.

Събиране и предпазване.

Сокът е най-ценният съставен елемент, който може да се употребява незабавно, както и да се събира за бъдеща приложимост. Използвайте всички елементи на растението за сок, като се изключи коренището. Листата, съцветията се нарязват, измиват или заливат с вряла вода и по-късно се смилат с месомелачка. Получената каша би трябвало да се остави да престои малко (около 10-15 минути) и по-късно изцедете сока с марля. Сокът би трябвало да се събере и затвори в стерилни бутилки. Стерилизирайте за капачката. Може да се съхранява в ледник за 2 месеца.

Листата на живовляка се събират след привършване етапа на разцвет. Отрежете листата при изсъхнало време, не се измиват, а незабавно се сушат върху забрадка, разстлана в стаята.

Семената се събират, когато са изцяло узрели, отделят се от люспите, изсушават се и се съхраняват настрана на проветриво място.

Средно срокът на валидност на сухите първични материали е към 1,5 – 2 години, само че единствено в случай че разпоредбите за предпазване са изцяло спазени. За да се поддържа непрекъснато качество на суровините, в помещението не би трябвало да има остри миризми и мокрота, при температура на въздуха в границите на 18°-25° градуса.

Рецепти и способи на приложение.

Живовлякът е прочут със своята успеваемост при лекуването на болести, а на изток стартира интензивно да се употребява при създаването на нови медикаменти.

# Живовляк при гастрит и язва.

Най–често срещаният метод за потребление на това растение е лекуването на гастрит и стомашна язва. Можете да се лекувате по разнообразни способи и да изберете този, който е най-подходящ.

Най–лесното нещо, което можете да извършите, е да запарите чаена лъжичка сухи листа с вряла вода (1 чаша). Трябва да си приготвяте настойка и да я пиете преди всяко хранене. Курсът на лекуване с такава инфузия е 21-30 дни. След това би трябвало да извършите отмора.

Пресен сок. Той е доста ефикасен за укрепване на стомашни и чревни язви. Вземете супена лъжица сок 30 минути преди хранене. Курсът продължава 1 месец.

ВАЖНО! НЕ използвайте живовляк, в случай че гастритът е съпроводен от мощно нараснала киселинност. В такива случаи това растение не може да се употребява, тъй като в допълнение ще подтиква производството на стомашен сок и солна киселина. В резултат на това, здравето ви може да се утежни.

# Живовляк за кожата.

Както бе упоменато нагоре, живовлякът има невероятна дарба да лекува рани, да облекчава възпалението и да форсира процесите на регенерация на клетките.

Класическата рецепта за инфузия на кожата се подготвя от супена лъжица сухи листа и чаша вряла вода. Почистете с тази вода засегнатите сектори – от обрив, язви или ожулвания.

Сокът от живовляк се употребява и за разчистване на кожни язви, акне, обриви и ожулвания. За да се ускори резултатът, изключително в тежки случаи, през нощта се прави компрес от свеж сок.

За ежедневна приложимост е доста потребно да употребявате мас, който може да си приготвите в домашни условия.

Необходимо е да вземете сухи, прахообразни листа, да ги смесите с малко количество зехтин и аптечен вазелин. Важно е мехлемът да е гъст и еднороден. Съхранявайте в ледник, в запечатан съд, не повече от 30 дни. Мехлемът се ползва всекидневно непосредствено върху кожата или под превръзката за кървящи язви, рани и циреи.

# Живовляк при настинки.

За лекуване на настинки потреблението на живовляк в разнообразни форми е доста дейно.

При възпалено гърло: прави се отвара от билката, с получената течност се прави гаргара, на всеки 2 часа. След 1-2 дни възпалението ще отшуми.

Можете да си приготвите чай срещу настинка, който укрепва имунната система и облекчава възпалението. Вземете равни елементи суха липа, малинови листа, живовляк. Запарете сместа с вряла вода, настоявайте и по-късно прецедете. Пийте с мед.

# Живовляк при кашлица.

За лекуване на суха и мъчителна кашлица се употребява живовляк като отхрачващо средство. Можете да употребявате растението по няколко метода.

Пригответе запарка от всички елементи на растението, като се изключи корените. Наситнете, сварете 2 супени лъжици суровина в 0,5 л. вода и пийте по 100 мл./3 пъти дневно.

Инхалациите от живовляк са не по-малко ефикасни за лекуване на суха кашлица. Необходимо е да сварите в 200 мл. вода 1 с.л. суха маса, в тенджера с необятно дъно и по-късно да вдишвате 10-15 минути от парата. Инхалацията би трябвало да се прави два пъти дневно, а по-късно не излизайте няколко часа на открито.

# Живовляк при астма.

За облекчение на припадък на зной и дълготрайно лекуване се употребява инфузия, приготвена от листа на живовляк.

За да облекчите бързо офанзивата на задушаване, би трябвало да сварите 1 с.л. артикул в 200 мл. вода за 2-3 минути и да прецедите. Можете да пиете незабавно щом се охлади малко.

За дълготрайно лекуване 2 с.л. суровина се слагат в 0,5 л. вряла вода и се варят 10 минути. Пийте 3 пъти дневно по 100 мл.

# Живовляк за бъбреците и пикочния мехур.

Използването на средства от живовляк би трябвало да бъде деликатно за тези хора, които страдат от уролитиаза, защото растението има диуретичен резултат.

При цистит: пийте 3 пъти дневно по 1 чаша инфузия – 2 с.л. на 1 литър вода.

# Живовляк за намаление на кръвното налягане.

За нормализиране на кръвното налягане се употребява алкохолна смес. 2 с.л. сухи първични материали би трябвало да се залеят с 100 мл. чист медицински алкохол и да се остави на мрачно място, в продължение на 14-20 дни. След което се прецежда и съхранява в ледник. При нараснало налягане се взема по 1 с.л. от тинктурата.

# Живовляк за вкус и положително храносмилане.

Растението се ползва сполучливо за възстановяване на апетита и възобновяване на храносмилателната система. В случая се употребява под формата на свеж сок – 1 ч.л., към 30-40 минути преди хранене.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР