Скандалната сделка, при която част от морската градина на Обзор

...
Скандалната сделка, при която част от морската градина на Обзор
Коментари Харесай

Моделът КОЙ стои зад сделката с морската градина на Обзор

Скандалната договорка, при която част от морската градина на Обзор е продадена и за имота има строителен интерес, изкара през днешния ден на митинг няколкостотин души. Главният път за малко и на стадии бе блокиран от локални поданици, подкрепени от свои съидейници от Сопот и Асеновград, в това число и от гайдари.

Сделката е осъществена през 2003 година от тогавашното управление на Община Несебър, които продават към 600 дка от парка на града на частна компания. Теренът е препродаван, след което към него се появяват и апетити за градеж на хотел. Настоящото управление на общината нападна договорката в съда, тъй като, съгласно тях, е противозаконна – морската градина е била обществена – общинска благосъстоятелност и няма право да се продава – цялата или на части. Окръжният съд в Бургас я анулира, само че Апелативният анулира решението на първата инстанция. Според юриста Марин Божков, публичен наблюдаващ на процеса и ръководител на стратегия Достъп до правораздаване, има позволени редица неточности. Сред претекстовете, разяснява Божков, е че на този имот е имало заведение и това било предназначението на парцела. Тоест – нямало публичен интерес и парцелът не бил обществена общинска благосъстоятелност. Съдът пропуща, съгласно Марин Божков и че част от парцела се намира в плажната линия, която е извънредно държавна благосъстоятелност. Решението на апелативните магистрати опонира и на непрекъснатата процедура на Върховен касационен съд и юристът счита, че последната инстанция ще се произнесе в тяхна изгода.

„ В това дело, ние виждаме една еманация на печално – известния модел КОЙ. Като в този проблем, въпросът КОЙ има своите отговори. Имотът е продаден от кмета на Община Несебър, по времето на продажбата – Николай Трифонов. И е продаден на юридическо лице, следено от Бонка Хинкова. Която е известна като, за малко време, ръководител на Комитета по туризъм, чиновник, почитан, на „ Мултигруп “, началник в групировката ВИС и понастоящем – върховен кадър на Библиотекарския институт. Това изрично демонстрира по какъв метод политическата власт, олигархичните ползи и проведената престъпност, могат да влязат в един много злокобен сговор “, разяснява Марин Божков.

Очаква се след края на правосъдната почивка, Върховен касационен съд да насрочи делото за противоречивия имот в морската градина. Жителите на Обзор заплашиха, че в случай че то не е в тяхна изгода, ще реалокират митинга си в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР