Скандалът с източването на Здравната каса не секва. Тази вечер

...
Скандалът с източването на Здравната каса не секва. Тази вечер
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК обвини Ананиев и разкри тънкости за източване

Скандалът с източването на Здравната каса не секва. Тази вечер шефът на институцията Дечо Дечев няколко пъти упрекна по Би Ти Ви отрасловия министър Кирил Ананиев, че му е работа да знае за раздутите цени и порочните практики в сферата. По-рано през днешния ден Ананиев сподели, че за първи път чува за седемкратно повишен медикамент, за който Дечев сигнализира преди няколко дни.  В предаването „ Лице в лице “ шефът на НЗОК заяви и детайлности за хватките с цените на медикаментите.

Дечев изясни, че министърът на опазването на здравето получава финансовите доклади на лечебните заведения и би трябвало да знае за разликите в цените, изключително след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил отпред на надзорния съвет на касата.

" Дали му се желае, или не, той би трябвало да бъде в час с следствията от това нещо ", съобщи Дечев.

Освен това бездействието на Министерството на здравеопазването (МЗ) по електронната борса на медикаменти и по националната осведомителна система ощетявала пациентите.

Според Дечев в Министерство на здравеопазването се съдържа цялата информация от лечебните заведения. Всяко здравно заведение праща ежемесечен финансов разбор в министерството. С всичко тези пояснения той искаше да се разбере, че няма по какъв начин министърът да не е знаел за практиките в бранша.

Дечев разгласи още, че схемата с доставките на медикаменти на оптимални цени към частни лечебни заведения включва и обвързван с болничното заведение търговец на едро. А това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. " Частните лечебни заведения си направиха лични търговци на едро.

На процедура цялата тази разлика от 700% влиза в интерес на притежателя на болничното заведение, който е и притежател на търговеца на едро ", съобщи Дечев.

Прокуратурата е сигнализирана. Дечев предложи Национална агенция за приходите и проверяващите органи да ревизират на какво съображение търговецът на едро, придобил от производителя лекарството за 150 лева, го фактурира на болничното заведение на 1000 лева

Eто и още детайлности от шефа на НЗОК за оскъпяването на медикаментите и метода, по който е открито то:

„ Представители на частните лечебни заведения са разтревожени от обстоятелството, че се нападат техните и са срещу това, без да съм определил тъкмо кои са лечебните заведения и тъкмо за кое лекарство става въпрос и съгласно тях това е невероятно. Въпреки че не мога да схвана, откакто не знаят какво е лекарството и коя е болничното заведение, по какъв начин го дефинират като невероятно? За да разбере публиката тъкмо какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати – има три равнища.

Първото равнище това е производителят, който има това лекарство.

Второто – това е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болничното заведение. И към този момент болничното заведение, откакто го употребява, го фактурира на касата и касата го заплаща. Това, което ни задължава е разпоредба на министъра, който е определил, че в случай че обещано лекарство е в границите на пределната си цена, пределна значи оптималната, която е записана в България, касата би трябвало да го заплати. Т.е. в тази ситуация, примерно в случай че едно лекарство коства сред 1 лева и 50 лева, колкото се регистрира от този, който желае да му се заплати, касата би трябвало да го заплати. Това е законно. Т.е. не може да го фактурира на цена по-висока, от тази, с която е записано. А тази цена, с която то е записано, е най-ниската в Европа сред 10 страни, в които се следи това лекарство. Това е пътят. По закон НЗОК има информация за това болничното заведение какъв брой го е закупила. И въз основата на фактурата, която има болничното заведение, тя на база на тази фактура го регистрира към касата като не може тази цена да бъде по-висока от тази, на която го е придобила. За другите две равнища – за производителя и за търговеца на едро НЗОК няма достъп до тази информация. Достъп до тази информация, съгласно наредбата, която си е написал самичък, има министърът на опазването на здравето.

Какво се получава? В случая, знаете че тази година касата промени политиката

си по отношение на заплащането на медикаментите на производителите и за първи път тя няма преразход на медикаменти за медикаменти. Т.е. бюджетът на касата е Х. Ако има преразход, той е за сметка на този, който го е направил този преразход от производителите. Те би трябвало да върнат сумите. В края на годината на всеки един производител ние предоставяме информация за неговия артикул какъв брой сме платили и надлежно, в случай че това е допълнително в сравнение с в предходен интервал, той би трябвало да върне това, което е над този интервал предходен.

Давайки тази информация, един от производителите учудено декларира,

че като брой опаковки, които той е продал на дистрибутор съответствува с броя на опаковки, които касата е заплатила, само че като сума производителят е получил фрапантно по-ниска сума, в сравнение с Касата е платила за неговия артикул. На база на тази информация, която той подаде, НЗОК изиска финансови документи от него, които бяха сложени и се видя, че макар че той продава продукта си на една и съща цена, която е доста по-ниска от записаната, на процедура касата заплаща цени с до 7 пъти разлика. Т.е. 700% по-висока, в сравнение с най-ниската, на която заплаща този артикул. Проверихме в кои лечебни заведения са отчитали по тази най-висока цена и кои са отчитали по най-ниска цена. От 29-те лечебни заведения, които са употребили този артикул, първите 11 по цена, т.е. от по-висока от по-ниска – всичките са частни лечебни заведения. Започнахме да търсим повода заради това нещо, защото медикаменти със същия състав на този производител създават още трима производители. И когато в лечебно заведение, което организира процедура по Закон за обществените поръчки се разгласи поръчка по Закон за обществените поръчки за този препарат, тези четиримата се явяват. За да го завоюва някой от четиримата, несъмнено че се намалява цената. Това намаление на цената е в порядъка на към 85% от записаната цена на този артикул.

Поради тази причина в лечебните заведения, в които са се провеждали процедури по Закон за обществените поръчки, цената е доста ниска.

Там, където не са се провеждали процедури по Закон за обществените поръчки, каквито са частните лечебни заведения, които са освободени с корекция на Закона по Закон за обществените поръчки през 2016 година, там цената е оптималната “.

Всъщност частните лечебни заведения получиха право да не провеждат търгове по Закон за обществените поръчки с корекция от 2016 година По-рано през днешния ден тематиката бе дискутирана в Народното събрание, а Ананиев даде обещание предриемането на ограничения. Стана ясно също по този начин, че повишеното седем пъти лекарство е " Пеметрексед ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР