Скандалът с готвените от Асен Василев черни списъци на неудобни

...
Скандалът с готвените от Асен Василев черни списъци на неудобни
Коментари Харесай

Черните списъци нажежиха кабинета. Правосъдието категорично против

Скандалът с готвените от Асен Василев черни описи на неуместни хора и компании, чието имущество ще може да се запорира единствено по донос, към този момент удари освен ръководещата коалиция, само че и кабинета. Правосъдното министерство се разгласи изрично срещу плана на финансовото министерство.

Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с ексклузивен орган, който ще прави наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от посочени в закона действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.

Предвижда се да има и Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

От Министерството на правораздаването оповестиха, че експертна група във ведомството изготвя план на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната, само че тя още не е завършила работата си.

В нея вземат участие специалисти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската национална банка, Националната организация за приходите и представители на университетските среди.

По отношение на публикувания през вчерашния ден в медиите текст на законопроект се отбелязва, че в него има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията, с актовете на Европейския съюз и с Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването.

Работната група на Министерство на правосъдието е уверена във значимостта от такава регулация, само че при сходство с българския и европейския правов ред, осведомят от правосъдното ведомство и твърдят, че незабавно откакто законопроектът бъде подготвен, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен метод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР