Скандалът около затворената частна лаборатория за пестициди на ГКПП „Капитан

...
Скандалът около затворената частна лаборатория за пестициди на ГКПП „Капитан
Коментари Харесай

Трима висши държавници със заплаха за живота заради Капитан Андреево

Скандалът към затворената частна лаборатория за пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ се разгаря с цялостна мощ. Трима души на съществени позиции в страната към този момент са получили закани, с цел да спрат да ровят по тематиката, оповестява „ Марица “.

В момента инспектори от Българска организация за сигурност на храните, а не частници, ревизират за пестициди камионите с плодове и зеленчуци, влизащи от Турция. Според осведомени това е прекрасен бизнес, генериращ десетки милиони левове годишно. От рекет обаче са се оплакали не една и две компании, като родните управляващи са били алармирани както от турското посолство, по този начин и от фактори в Европейския съюз за продължаващата над 10 години скица.

При прелюдия нов ред пробите към този момент се пращат в централната лаборатория в София, което пък забавя процеса. Това докара до формиране на голяма опашка от тирове на пункта, която през вчерашния ден доближи 30 км. Наложи се на място в понеделник да дойдат зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Христанов предложия тировете да се пуснат до София и да изчакват резултата от пробите на разнообразни места. Транспортните компании, обаче скочиха против предлагането. Доводът им е, че ще претърпят големи загуби, в случай че се окаже, че стоката е нередовна и би трябвало още веднъж да се връщат в Турция, или пък да я изхвърлят. Има подозрения, че недоволството е дирижирано, с цел да се върне остарелият ред.

Затварянето на частната лаборатория, което е разрушило огромна финансова скица, е провокирало голям отпор по всички вероятни способи, настояват депутати от " Продължаваме промяната ". Вече са известни три опита за жесток напън върху хора от властта, които имат отношение към проблема.

Преди броени дни в ефира на Би Ти Ви шефът на БАБХ проф. Даскалов разгласи, че човек, с който се познава сносно, му е предложил като медиатор директория с пачки, с цел да не пипа нищо по границата. Предполага се, че сумата е била 100 000 лв..

Пловдивският народен представител Росен Костурков добави по-късно пред същата медия, че е последвала офанзива за 6 милиона рушвет посредством различен медиатор. Той е бил ориентиран евентуално към заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Последната офанзива е била посредством другар на различен почитан общественик. Той получил позвъняване от чужд, който заплашил, че знае доста добре къде е жилището на въпросния човек и още на следващия ден може да бъде заличено.

Предполага се, че повече изясненост за обстановката с пробите на " Капитан Андреево " ще бъде импортирана на утрешното съвещание на Комисията за битка с корупцията в Народното събрание. На сбирката ще участват шефът на ДАНС Пламен Тончев и шефът на ГДБОП Калин Стоянов, както и шефът на компания " Евро Лаб ", която е притежател на частната лаборатория, която правеше проучванията до момента. Поканени са също Христанов и Даскалов. Част от съвещанието евентуално ще е закрито за медии заради съобщаването на класифицирана информация.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР