Скандалът около сексуалните посегателства на католически свещеници избухна с нова

...
Скандалът около сексуалните посегателства на католически свещеници избухна с нова
Коментари Харесай

Секс скандалите във Ватикана избухват с нова сила, вече се иска оставка на папата

Скандалът към половите похищения на католически свещеници избухна с нова мощ по страниците на американския щемпел след публикуването в неделя на откритото писмо на някогашния дипломат на Ватикана в Съединени американски щати архиепископ Карло Мария Вигано, написа през днешния ден в. " Вашингтон пост ".
 Папата към родителите на хомосексуални деца: Не ги съдете, подкрепете ги
В невижданото си писмо 77-годишният към този момент Вигано, заменен като дипломат преди 2 година, упреква папа Франциск, че е бил осведомен за половите похождения и корумпираните нрави на някогашния архиепископ на Вашингтон Тиодор Маккарик, само че ги е прикривал. За обвиняванията против Маккарик е знаел и предходният папа, Бенедикт Шестнадесети, написа ексдипломатът - човек от висшите кръгове на Ватикана.

Нито сегашният, нито предходният папа са удостоверили или отхвърлили тези обвинявания, отбелязва " Вашингтон пост ".
В една институция, която чака категорично послушание на трона на Свети Петър, наблюдаващите, опитващи се да вдървен същността на невиждания порицаващ ход на Вигано виждат удостоверение за вътрешните войни сред консерватори и либерали във Ватикана при " царуването " на Франциск, написа американският ежедневник.
Особено през последните месеци Вигано - комуто Франциск отхвърли обичайното покачване до кардинал след приключване на посланическия му мандат в Съединени американски щати - намерено застава на страната на най-яростните критици на настоящия папа. Тези консервативни висши санове са вбесени, че първият латиноамерикански папа се пробва да протегне ръка към хомосексуалните и разведени католици и намерено оспорват неговите мнения, показва всекидневникът.

Показателно е заглавието по тематиката и на различен влиятелен американски вестник, " Ню Йорк таймс ":

" Борбата за власт във Ватикана става ясно, консерваторите минават в офанзива ".

Този уикенд стана ясно какъв брой гневни са политическите и доктриналните врагове на папа Франциск, написа всекидневникът във връзка откритото писмо на архиепископ Вигано, в което се желае неговата оставка поради прикриването на действията на някогашния кардинал Маккарик.

Според Вигано половите похождения на висши духовници, които в този момент излизат нескрито, са резултат от " хомосексуалното течение " във ватиканската подчиненост, написа " Ню Йорк таймс ". Неговото писмо, появило се в разгара на деликатната аудиенция на папата в Ирландия, дава идеологически израз на ватиканската съпротива, която трансформира рецесията към половите похищения в свое оръжие, с цел да сложи под опасност освен курса на Франциск, само че и неговото папство въобще. Така съперниците на аржентинския папа най-малкото връщат в центъра на дебатите въпроса за хомосексуалността в Католическата черква, тъй като доста консерватори считат, че точно този въпрос стои в основата на абсурда със половите похищения, акцентира вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Интригите и битките за власт във Ватикана не са нищо ново, само че те нормално остават в границите на средновековните стени или просто прелитат над главите на редовите католици по света. Този път обаче борбата се води по извънредно открит и жесток метод. Тя се подхранва от медиите на модерната ера, от неохотата на папата да затвори устите на критиците си, а и самият предмет на абсурда - полови похищения против деца - наподобява повече от всичко друго е причина за бягството от редиците на правоверните.

Обвиненията в писмото на Вигано не са подкрепени с доказателства. Запитан в неделя дали те са правилни, Франциск сподели, че те не заслужават да им дава отговор. Те обаче си остават съществени сериозни и мъглявите отговори на папата единствено задълбочават обществения интерес, изключително към основното обвиняване - че той е бил осведомен за половите похождения на Маккарик с млади семинаристи и не е подхванал нищо, заключава " Ню Йорк таймс ", като отбелязва, че настояванията за оставка на папата напълно не са инцидентни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР