Скандал с полицейските униформи тресе МВР. Причината е, че работната

...
Скандал с полицейските униформи тресе МВР. Причината е, че работната
Коментари Харесай

Скандал с полицейските униформи тресе МВР: Искат да ни върнат към шушляците и найлона

Скандал с полицейските униформи тресе Министерство на вътрешните работи. Причината е, че работната група, образувана в силовото ведомство по проблема, е снижила фрапантно критериите, на които би трябвало да дават отговор облеклата на чиновниците. Така на процедура служителите на реда ще продължат да носят още по-некачествени дрехи от сегашните, които се проскубват и късат за броени месеци, а кубинките даже не са включени в полемиката.
„ Искат да ни върнат към шушляка и найлона. Освен това още веднъж се резервира и това да има единствено зимна и лятна униформа, в случай че бяхме предложили да е многокомпонентна. Получава се по този начин, че от октомври до май без значение от температурите би трябвало да носиш зимно облекло – на 20 и минус 20 градуса, и то без значение дали си в планината, на границата, в кабинета или на жълтите павета. Това е неуместно и го няма в целия свят “, разяснява пред „ Телеграф “ Вергил Христов, зам.-председател на най-големия полицейски профсъюз СФСМВР.
Писмото
В знак на противоречие с решението за намаляване на критериите за униформите СФСМВР е изтеглил своите представители от работната група. Изпратено е публично уведомително писмо до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на 8 март. В него са разказани и претекстовете за решението. До момента няма никаква реакция или отговор.
„ Отстъплението от постигнатото е явно и повтаря наклонността, препоръчана от лицето Янко Серафимов (бивш зам.-председател на работната група от квотата на МВР), арестуван за рушвет единствено месеци откакто бе отхвърлен от поста. Ние отхвърляме да бъдем свързвани с такива униформи ”, разяснява пред „ Телеграф “ и другият зам.-шеф на синдиката Илия Кузманов.
Потене
Чиновниците от дирекцията, която дава отговор за облеклата на служителите на реда, са предложили да се извърнат процентите на съответствие памук към полиамид (найлон), като резервират настоящия плат, с който чиновниците се потят, защото той не изпарява водата. В писмото е разказано, че те оферират памукът да е 68%, найлонът 30%, а еластантът едвам 2 на 100. При зимните униформи пък е заложено да се отстрани подплатата и да отпадне ризата, тъй като не съществувала в в този момент настоящата разпоредба. „ Това е намаляване на качеството е компромис с плата. В предходната работна група предложихме модел на многокомпонентна униформа, която е подобаваща за четирите сезона.
Разработихме я с немски сътрудници и наши експерти. Попитахме Министерство на вътрешните работи за какво не я одобряват. Отговориха ни, че трябвало да трансформират наредбата, в която написа единствено зимна и лятна униформа. А това става тъкмо с 2 фрази и вероятно 2 седмици да мине за обявяване, чисто нормативно като активност “, изясни Вергил Христов. По думите му така наречен шушляци са наложени още през 2012 година и досега няма смяна. „ Министерство на вътрешните работи е в неспособност да си облече чиновниците. Отделно продължава казусът с доставките и сътрудниците не престават да си купуват униформи, които да ги заместват, с персонални средства “, добави зам.-шефът на СФСМВР.
Пари
Синдикатът е направил пазарно изследване за многокомпонентната униформа, което е приложено до работната група. „ То сподели, че всичко от главата до петите дружно с обувките щеше да коства общо 1200 лева на човек и да влезе в предел за 2 години. В момента лимитът за това е 800 лева за година или 1600 лева за две. Ние се побирахме дори в по-малко средства.
Предложената в този момент униформа не знаем какъв брой коства и правено ли изобщо е пазарно изследване “, разясни Христов. По думите му единствената информация на СФСМВР е, че сегашната униформа през годините е останала същата, само че цената, на която Министерство на вътрешните работи я купува, се е нараснала съвсем двойно, което наложило и увеличение на лимитите.
СФСМВР подава сигнал до Народното събрание: Кубинките протичат, служителите нехаят
Кубинките на служителите на реда изобщо не били вкарани в предлагането на работната група в Министерство на вътрешните работи, изясни Вергил Христов. Те са измежду най-проблемните детайли в облеклото на чиновниците на терен, защото протичат, раздират се за няколко седмици и на процедура са неизползваеми. За сметка на това са на извънредно високи цени, споделят от СФСМВР.
„ Ние ще се противопоставим на това нещо доколкото ни разрешава законът и ще настояваме да се стартира работа за нова спецификация на полицейската униформа. Ще уведомим комисията по вътрешна сигурност в Народно събрание, когато се образува, за казуса и ще продължим да настояваме за качествени облекла и кубинки. Считаме, че най-вероятно има ползи в тази сфера, другояче не можем да си разбираем държанието на министерството “, изясни зам.-шефът на СФСМВР.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР