Скандал с фалшиви документи разтърси из основи ловно-рибарското дружество в

...
Скандал с фалшиви документи разтърси из основи ловно-рибарското дружество в
Коментари Харесай

С фалшиви протоколи избират шеф на ловците в Радомир

Скандал с подправени документи раздруса радикално ловно-рибарското сдружение в Радомир.

Само че прокуратурата остава със затворени очи и не дава с пръст да се пипне новият началник на сдружението – някой си Ивайло Банков.

 

За ловно-рибарските сдружения у нас от много време има приказка, че дистанцията от „ дружинка ” до „ приятелка ” е единствено крачка, а постоянно и по-малко. Иначе казано, ловът е влиятелно занимание и дава непосредственост до хората от властта, до полицейски шефове, до съдии и прокурори, до предприемачи, изобщо до по-първите лица в страната, които обичат да обикалят из полята с пушка през рамо. А там се основават доверени контакти, надалеч от очите на народа се водят диалози, вършат се дискретни сделки.

 

Затова не е без значение кой управлява локалното ловно-рибарско сдружение. В съответния случай в Радомир посредством съмнителни събрания лесовъдът Ивайло Банков е определен за началник и на сдружението, и на компанията „ ЛРС Радомир ”, която стопанисва ловно-рибарския магазин в града. „ Това е нелегално, на процедура Банков е началник на себе си! ”, безапелационен е Иван Видоловски. Той е бил два мандата началник на ловците и риболовците в региона и е безапелационен, че няма никакво желание още веднъж да се кандидатира за ръководител.

Възмущава се обаче от дублираните функционалности на Банков, най-много поради арогантното тъпчене на закона и явния спор на ползи.

 

Ивайло Банков е определен за началник на ловно-рибарското сдружение през 2020 година И първата му работа е, както изяснява Видоловски, да овладее двете банкови сметки – на сдружението и на комерсиалната компания „ ЛРС Радомир ” ЕООД. Преди да стане началник на цялата конструкция, Банков е бил отговорник по лова, като е доведен на работа в сдружението от Христо Златанов, бащата на Филип Златанов, който изгоря като бушон поради това тефтерче.

 

В ловно-рибарското сдружение е имало и втора щатна служба, тя е заемана от Теменужка Ковачка, която се е водела продавачка в магазина. Ковачка е към този момент покойница, само че приживе тя сходно на Видоловски, тъй като не 6ила съгласна с дейностите на Банков, също си основала много неприятности.

 

Амбициозният лесовъд поема ръководството на магазина като официално съблюдава закона – първо свиква съвещание на управителния съвет, който на собствен ред взема решение да се направи общо заседание. Уж всичко е по разпоредбите, единствено че дали тъкмо по този начин се е случило, е мъчно да се каже, тъй като протоколът от съвещанието на управителния съвет е написан от самия Ивайло Банков.

 

Ивайло Банков

Мътна е и историята с общото заседание. И за него не е напълно ясно дали изобщо се е провело. На това заседание обаче Банков е определен и за началник на компанията „ ЛРС Радомир ”. Поне по документи. В интерес на истината да уточним, че до този миг компанията е ръководена от Иван Видоловски. Той сякаш бил подал молба да напусне този пост. Самият Видоловски споделя, че не е писал молба. да бъде освободен. Експертиза също потвърждава, че подписът му под заявката за преустановяване на връзките му с „ ЛРС Радомир ” не е негов, а е подправен. Само че не е изяснено кой е направил тази „ образна реплика ”, както я дефинира вещото лице. Интерес от отдръпването на Видоловски има Ивайло Банков.

 

Това обаче не е краят на историята, а подправените документи, които излизат от общото заседание на ловците и рибарите, не свършват дотук. Менте е и описът на по този начин наречените пълномощници – делегатите, които са определени от дружинките за присъединяване в събранието. Толкова през просото е свършена цялата работа, че в листата попада и умрял човек. „ Явно са копирани остарели документи, от предходни общи събрания и са преписани, без да се трансформира описът ” - подозират недоволни ловци.

 

Фалшификат се оказва и протоколът от събранието. Той сякаш бил формиран от Теменужка Ковачка. Приживе пред проверяващите служители на реда тя отхвърля да е писала подобен протокол. Тези три „ порочни ”, както ги дефинира прокуратурата, документа най-спокойно са показани от Ивайло Банков за регистриране в Търговския указател. И регистрацията е направена.

 

Когато абсурдът избухва, той се оправдава, че книжата били готови от Теменужка Ковачка. Тя обаче е безапелационна пред проверяващите, че не е взела участие в общото заседание и няма никакво отношение към документите от него. Показателно е обаче, че когато Ковачка би трябвало да се пенсионира, среща много проблеми, да вземем за пример с разпределяне на полагащите й се пари, допълват нейни някогашни сътрудници.

 

Въпросът кой е направил фалшификацията, с помощта на която Ивайло Банков поема управлението и на сдружението, и на магазина, по този начин и не получава отговор от следствието. То се води в Окръжната следствена работа в Перник, единствено че по една или друга причина не разплита възела.

 

Само да отбележим, че кум на Ивайло Банков, който има максимален интерес от тези събрания и протоколи, е шефът на полицията в Радомир - основен контрольор Павел Джалев.

 

Прокурор София Димитрова от Районната прокуратура в Перник пък приключва наказателното произвеждане за документа машинация. Според нея „ не може да бъдат признати за недостоверни и единствено като защитна теза изказванията на Ивайло Банков, че документите са „ готови и окомплектовани ” от Теменужка Ковачка. Още повече че същия ден тя не е била в отпуска, акцентира прокурор Димитрова.

Според нея очевидно не е от голяма важност и фактът, че подписът под протокола не е на Ковачка и това е потвърдено. Това не можело обаче да „ допусна извод ”, че „ Ивайло Банков е имал знанието за този факт и все пак е дал документите за регистрация в Търговския указател ”. Нямат значение и показанията, които дава синът на Теменужка Ковачка, тъй като съгласно прокурор София Димитрова те „ не имат нужната детайлна осведомителна стойност ”. Явно значение има единствено това, което споделя самият Ивайло Банков. Така приключват близо тригодишните опити на част от ловно-рибарското сдружение да оспори назначението му на няколко длъжности.

 

Сега, откакто той към този момент е началник и на ловно-рибарското сдружение, и на магазина, в случай че му се наложи да вземем за пример да излезе в отпуск, би трябвало самичък да си разпише молбата, която ще адресира до самия себе си. След противоречивото общо заседание той тъче на три стана – началник е на сдружението, компанията и е запазил и остарялата си позиция – отговорник е по лова. Банков е към този момент един доста ангажиран чиновник, в негови ръце е и ножът, и хлябът.

 

Иначе в България всичко живо доста се възмущава, че законът не се съблюдава.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Ивайло Банков Пламен Джалев София Димитрова Теменужка Ковачка Иван Видоловски „ ЛРС Радомир ” ЕООД Христо Златанов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР