Скандал разтърси женската ни борба в навечерието на европейското първенство

...
Скандал разтърси женската ни борба в навечерието на европейското първенство
Коментари Харесай

Скандал в борбата преди шампионата на Европа

Скандал раздруса женската ни битка в навечерието на европейското състезание в Будапеща, което стартира на 28 март.

Биляна Дудова отпадна от състава за сметка на Тайбе Юсеин в категория до 62 кг. Това е станало по предложение на селекционера на националния тим на дамите Петър Касабов. Той не е спазил личното си предложение, за това кой да показва страната ни в олимпийската категория. Това стана ясно от изявление на пострадалата Биляна Дудова и от известие на Българската федерация по битка, която се е съобразила с решението на Касабов.

" Има треньори, те дефинират критериите и оттам-нататък си носят отговорност. Ние, като Управителен съвет, единствено одобряване съставите. Подкрепили сме състава, който е подал националният треньор. Биляна беше подадена за категория до 59 кг ", сподели Христо Маринов, президент на Федерацията по битка.

От началото на сезона Биляна Дудова се състава в по-горната категория до 62 кг, която е олимпийска, а не в неолимпийската до 59 кг.

Биляна Дудова и Тайбе Юсеин са международни и европейски шампионки. Юсеин завоюва и бронзов орден на олимпиадата в Токио. Дудова не се състезава на олимпийските игри, тъй като беше в неолимпийска категория. Това бе повода тази година да се реалокира в по-горна категория.

До момента двете имат две срещи, като салдото помужду им е еднакъв 1:1 победи. На държавното състезание по битка Тайбе Юсеин победи Дудова, само че тя взе реванш на шампионата " Дан Колов ".

Така в допълнение преборване в Благоевград трябваше да дефинира коя от двете да се състезава в Будапеща. По решение на Управителния съвет на федерацията двете състезателки трябваше да бъдат на точни килограми. Срещата беше планувана за 18 март, само че не се организира, тъй като Тайбе Юсеин е по-тежка.

По този неправдив метод Дудова отпада за нейна сметка след решение на треньора Петър Касабов.

" Не желая да върша шоу и вниманието да бъде ориентирано към мен, само че се случват несправедливости. Миналата година имаше решения на Управителния съвет, които се съблюдаваха. Аз не отидох на Олимпиадата, а моята цел беше да печеля олимпийски златен орден. Тази година още веднъж съм решила да се състезавам в олимпийска категория. От началото на сезона се състезавам в категория до 62 кг. Беше решено от Управителния съвет да се преборваме с Тайбе Юсеин на 8 март в Благоевград. Датата беше заменена за 18-и. Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, защото Тайбе Юсеин не мина кантара, с цялото ми почитание към нея и към всичките ѝ достижения. Пожелавам ѝ триумф и на всички други от националния тим, да показват почтено България ", съобщи Дудова.

" Не че съм направила доста, само че от пет европейски шампионати имам четири трофеи и от участия на две международни шампионати имам златен и сребърен орден. И да бъда подигравана по подобен метод. А заплатата, която получавам от федерацията за предходната година, че съм европейска и международна шампионка, която ще взема, тъй като към момента не съм получавала тази година, е колкото заплатата на една чистачка. Това обикновено ли е?
Докога би трябвало да понасям тези неща, докога би трябвало да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния тим и по подобен метод да се вземат решение неща от Управителния съвет на федерацията и да не се съблюдават? ", добави ощетената състезателка.

Според Дудова отношението към нея е обвързвано с отхвърли ѝ да тренира при националния селекционер Петър Касабов. По думите коя от двете е по-добра би трябвало да се реши " по спортсменски метод, на тепиха ".

Заради абсурда в женската битка постоянното общо заседание на федерацията през днешния ден стартира с час по-късно поради липса на кворум.

На форума бе признат докладът за предходната година и одобрен бюджетът на федерацията за 2022 година Той е същият като миналогодишния - 3 млн.лв. Все още обаче не е ясно дали той ще остане подобен, тъй като договорът с Министерството на младежта и спорта не е подписан, се споделя в известието на Федерацията по битка.

На европейското в Будапеща страната ни ще бъде показана от трима рефери - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев.

Освен на Тайбе Юсеин при дамите селекционерът Петър Касабов и треньорите Стоян Петков и Серафим Бързаков са заложили на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, Семеен кодекс Борба " Левски ", София

53 кг Ирена Бинкова, Семеен кодекс Борба " Бургас ", Бургас

55 кг Сезен Белберова, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

57 кг Евелина Николова, Семеен кодекс Борба " Ангел Гочев ", Созопол

62 кг Тайбе Юсеин, Семеен кодекс Борба " Левски ", София

65 кг София Георгиева, Семеен кодекс Борба " Левски ", София

72 кг Юлияна Янева, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

76 кг Мария Оряшкова, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

В свободния жанр при мъжете треньорският щаб Валентин Ангелов, Йордан Денев и Димитър Кумчев ще разчитат на следните борци:

57 кг Микяй Наим, Семеен кодекс Борба " Димитровград ", Димитровград

61 кг Георги Вангелов, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

65 кг Владимир Дубов, Семеен кодекс Борба " Миньор ", гр. Перник

70 кг Рамазан Рамазанов, Семеен кодекс Борба " Илия Павлов ", Велико Търново

74 кг Али-Паша Умарпашаев, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

79 кг Мирослав Киров, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

86 кг Ахмед Магамаев, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

92 кг Ахмед Батаев, Семеен кодекс Борба " Юнак-Локомотив ", Русе

В класическия жанр треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Тарек Абделслам и Емил Иванов ще разчитат на следните състезатели:

55 кг Стефан Григоров, Семеен кодекс Борба " Слава " Монтана

60 кг Едмонд Назарян, Семеен кодекс Борба " ЦСКА ", София

67 кг Иво Илиев, Семеен кодекс Борба " ЦСКА ", София

72 кг Дейвид Димитров, Семеен кодекс " ЦСКА ", София

77 кг Айк Мнацаканян, Семеен кодекс Борба " ЦСКА ", София

82 кг Росиан Дермански, Семеен кодекс Борба " Ботев-93 ", Враца

87 кг Йоан Димитров, Семеен кодекс Борба " Ботев-93 ", Враца

97 кг Кирил Милов, Семеен кодекс Борба " ЦСКА ", София

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР