Скалното светилище Харман кая - едно от най-изумителните и загадъчни

...
Скалното светилище Харман кая - едно от най-изумителните и загадъчни
Коментари Харесай

Харман Кая и замъка в Храстово – новите Чудеса на Бранд Родопи

Скалното светилище Харман кая - едно от най-изумителните и загадъчни места в Източните Родопи и средновековната цитадела в Храстово са новите Чудеса в Бранд Родопи. Разказът за Свещената планина, който стартира с Перперикон, Татул, замъка Вишеград, Вкаменената гора и Дамбалъ, ще продължи с двете най-впечатляващи атракции на Момчилград и Крумовград. Това стана ясно по време на полемиката „ Бранд Родопи -  Чудесата на Момчилград ”, която „ Стандарт ”, Общество „ Културно завещание ” – българският представител на Европа Ностра и акцията „ Чудесата на България ”, проведоха в града на Орфей. Това е четвъртият конгрес от националната акция Бранд България – Докосни Чудесата за ребрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото завещание и основаването на районни марки. С нея „ Стандарт ” означи 31-вия си рожден ден.

С цялостно съображение можем да кажем, че Момчилград върви с уверени стъпки към превръщането си в новата туристическа дестинация на Източните Родопи, изрично съобщи издателят и основен редактор на „ Стандарт ” Славка Бозукова, която е и ръководител на Общество „ Културно завещание ”.
-->
Тя незабавно насочи вниманието към Харман кая. Мнозина го назовават българския Стоунхендж. Истината, че там е бил един от най-големите градове на траките. Той е на една линия с Перперикон и Татул, което значи, че античните хора са познавали геомагнитните полета на земята, сподели Славка Бозукова. Харман кая е част от общото цяло в района дружно с обектите в Кърджали и Крумовград, добави тя.

Държавата би трябвало да ни помогне за Харман кая, тъй като общината сама не може да се оправи с превръщането на този неповторим праисторически комплект в културно-историческа атракция, сподели кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

Благодарение на " Стандарт " Момчилград се трансформира в третия град след Кърджали и София, в който се организира полемиката за Бранд Родопи, съобщи Кязим. И изясни, че Момчилград прави всичко допустимо за развиване на туризма през четирите сезона. За първи път е проведен Фарм фест, който е признат с огромен интерес освен от локалните хора, само че и от хиляди от цялата страна. С помощта на общината са обновени разкопките на Татул от екипа на археолога проф. Николай Овчаров. Общината е отпуснала 25 000 лв. през 2022 година и още 15 000 лв. през 2023 година Тези суми обаче не са задоволителни, по тази причина моля към представителите на страната да оказват помощ за тези обекти, сподели Илкнур Кязим. 

Средновековната цитадела в Храстово е била твърдина още по времето на траките. Находките потвърждават, че е била център на аристократично имение. Подобен палат има покрай Димотика. Кастелът наподобява доста и на крепостта Вишеград – новата горделивост на Кърджали, сподели кметицата на Крумовград Себихан Мехмед. Към Бранд Родопи тя прибави и тракийското светилище в с. Ковил.

Лично откривателят на Перперикон проф. Николай Овчаров пък ми е казвал, че на Ковил има доста повече, в сравнение с Перперикон, сподели Себихан Мехмед. Светилищата на Перперикон, Татул, Ковил са едно цяло. Те могат да се трансфорат в туристически маршрут, безапелационна бе кметицата. Тя особено подчертава и на Водопада на сътворението  край Крумовград, който по време на Ковид рецесията привличаше хиляди гости. Пропуснахме да го социализираме преди години, само че това към този момент се случва, сподели Мехмед.

" Кметовете на Момчилград и Крумовград описаха впечатляващи неща за културно-историческото благосъстояние в този край. Нашата цел е да разкажем на света за това благосъстояние. Орфей може да стане прочут като Марко Поло, а любовта му с Евридика да буди удивление и ентусиазъм като огромната обич, с помощта на която е основан Тадж Махал. Но митът за Орфей може да  стигне до пет континента единствено благодарение на страната, която да обезпечи средства ", съобщи доктор Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, който е един от учредителите на Общество " Културно завещание ".

Ангажирам се, че всички културни планове ще преглеждаме предпочитано, даде обещание арх. Маргарита Трендафилова, основен специалист в Дирекция „ Културно завещание, музеи и театрални ”. Тя дава отговор особено за плановете за консервация и реституция и даде обещание, че по нито един няма да има закъснение. Трендафилова предложи да се кандидатства с планове, които включват повече от една активност – археология.

Всички оферти ще бъдат импортирани в парламентарната комисия по туризъм, ангажира се националният представител от Движение за права и свободи Байрам Байрам, член на комисията. Културно-историческият туризъм може да промени стопанската система, безапелационен бе той.

Бранд Родопи би трябвало да се преглежда като едно цяло, а не по общини добави и депутатът от Движение за права и свободи Хайри Садъков. Ние, родопчани, знаем по какъв начин да сме гостоприемни. Веднъж пристигнали туристите при нас, те постоянно се връщат, безапелационен бе той.

Трябва да създадем по този начин, че когато кажем Бранд Родопи, той да приказва самичък за себе си, съгласи се и националният представител от „ Възраждане ” Ангел Георгиев, член на комисията по просвета. Той изясни, че марките се крепят на два стълба – вложения и реклама, като в това отношение страната е дебитор на районите. Георгиев се ангажира да внесе тематиката Бранд Родопи в комисията по просвета.

Културно-историческото завещание е приоритет на Движение за права и свободи, посочи Елван Гюркаш, депутат от Движение за права и свободи, член на бюджетната комисия в Народно събрание.

Туризмът би трябвало да е приоритет за 2024 година, сподели Гюркаш и напомни, че сега средствата за туризъм, изключително културно-исторически са извънредно незадоволителни. Бранд Родопи би трябвало да се промотира в Народното събрание. Така ще убедя повече сътрудници да заложат в бюджета за 2024 година увеличени пари за културно-историческо завещание, сподели Елван Гюркаш.

Уникална галерия Чудесата на Родопите ще направи Общество „ Културно завещание ” в първи дни от есенната сесия на паралмента. Изложението ще включва снимки на емблематични обекти, носии, кулинарни специалитети. Изложбата ще бъде показана от юношески фолклорни групи и несъмнено, каба гайди. В нея ще бъдат показани кристалите от Мадан и макети на знакови чудеса.

Истинско знамение е, че за следващ път значими хора вършат старания да се съберат в една зала и да чуят какво могат да създадат за развиването на културно-историческия туризъм, съобщи ректорът на Университета за хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив проф. Пламен Моллов

Той даде за образец Гърция, която записва тратегическите си артикули като предпазени още преди доста години. България записа своето бяло саламурено сирене едвам преди месец. " Защо до момента министерството на земеделието нямаше визионерството да избере 10 продукта и да ги постанова ", пита проф. Моллов. Той даде за образец, че още Омир е възпял виното на тракийците, което се носело на бойците и те го пиели разредено. " Имаме неповторими виновност, най-хубавите са в Ивайловградски район, в Източните Родопи. Нека извадим най-хубавото, което имаме, на напред във времето ", прикани проф. Моллов. " Културният туризъм върви с храна и вино. Да създадем работна среща в УХТ, да създадем хъб, клъстер, в който да се обобщят най-важните обекти, на които да се направи обща карта ", предложи проф. Моллов.

" Когато се каже Сметна палата, някои хора се напрягат, тъй като я свързват с инспекции. Но в този момент желая да поздравя кметовете на Момчилград и Крумовград - госпожа Илкнур Кязим и госпожа Себихан Мехмед, тъй като те постановиха доста висок стандарт - демонстрират го финансовите одити на ръководените от тях общини. Заверките им бяха без неточности ", съобщи заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова.

Тя заяви още, че на съвещание на Сметната палата управлението се е впечатлило от одитен отчет на община Крумовград, тъй като всички наставления са изпълнени до едно. " Този отчет за община Крумовград го пратихме на Националното съдружие на общините като образец за това, че без значение от потенциала си, една община може да се оправи без да зависи дали е огромна или дребна ".

Грънчарова уточни, че доста общини срещат компликации поради документите, изключително обвързваните с публичните поръчки. " Тогава ние от Сметната палата сме отсреща, с цел да оказваме помощ. Ако се нуждаете от методология, ще ви спомагаме. Сметната палата влиза на инспекции, само че Сметната палата е и другар, тъй като когато се обърне лодката, няма отговорни и почтени ", посочи Горица Грънчарова.

В края на полемиката „ Стандарт ” отличи младите гении в спорта на Момчилград. Общината, която развива и състезателен туризъм, има упоритостта да се трансформира в подготвителна база на разнообразни клубове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР