Ситуацията във ВМА по отношение на болните е под контрол

...
Ситуацията във ВМА по отношение на болните е под контрол
Коментари Харесай

Проф. Плочев: Умората ни е страшна, но ще издържим

Ситуацията във ВМА във връзка с болните е под надзор и относително добра. Нямаме хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината. Това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Камен Плочев – началник на Първа клиника по Инфекциозни заболявания, ВМА.

Според него обаче се усеща умората в лекарите - това е към този момент 67 дни. Тази отмалялост е не толкоз поради размера на работата, колкото поради обществената изолираност, на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, по-късно събличане на костюма, хранене, сън и още веднъж леглото на болния, споделя докторът.

По думите на проф. Плочев, умората може да докара до две неточности - първата е верни диагностични и лечебни решения, за която са взети ограничения да не се позволява.

Вторият фактор обаче е заплахата от снемане на защитната преграда, което към този момент е рисково. Всеки пациент, без значение какъв е, е евентуално инфектиран и всеки самичък пази себе си, безапелационен е проф. Плочев.

Това е война и съгласно мен няма фронт и гръб, всички сме под заплаха, добави проф. Плочев. Той обаче е уверен, че макар умората и натоварването, медиците ще устоят.

" Ние ще издържим, материално сме обезпечени, имаме безспорна поддръжка на управлението, на всевъзможни равнища. Никой няма да дезертира от бойното поле - най-малко от сътрудниците, с които аз работя. Имаме ужасно доста доброволци ", изясни проф. Плочев.

Няма болест - има болен човек, при всеки се постъпва самостоятелно, съобщи експертът по отношение на методите на лекуване.

Методът на плазмафереза към този момент е прибавен върху четирима пациенти. При единият се е стигнало до летален край, само че съгласно проф. Плочев това се дължи на левкемията, с която е бил диагностициран. Останалите пациенти се усещат добре, в това число интубираният, който към този момент е в схващане и е разпознал брачната половинка си.

" Не мисля, че най-сложното следва. Вкарахме нещата в един порядък, ние свикнахме, изградихме професионални привички. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени. Считам, че нещата вървят умерено към по-добра тенденция ", счита професорът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР