Ситуацията в Молдова става все по-напрегната заради засилващата се информационна

...
Ситуацията в Молдова става все по-напрегната заради засилващата се информационна
Коментари Харесай

Молдова: опасен нов сценарий на Кремъл?

Ситуацията в Молдова става все по-напрегната поради засилващата се осведомителна война на Кремъл. Тази седмица проруските сили в сепаратисткия район Приднестровие оповестиха за осуетен терористичен акт против водача им Вадим Красноселски.

Според публикуваните от тях твърдения украински сътрудник, роден в Приднестровието, се е опитал да взриви автомобила на политика в центъра на Тираспол. И то покрай учебно заведение, като той целял да покоси освен Краноселски, само че и цивилно население, включително деца, твърди още проруското управление на Приднестровието.

Правителството в Кишинев и управляващите в Украйна отхвърлиха изрично въпросните изказванията. Още през февруари съветските министерства на защитата и на външните работи съобщиха за подготовката на въоръжена провокация от украинската войска в Приднестровието. Информацията се оказа погрешна. 

Съмнително " самопризнание " и недоказани обвинявания

На 9 март силовите структури на самопровъзгласилата се Приднестровска република публикуваха видеозапис на мъж, който твърди, че е получил заповед от украинските служби за убийството на Вадим Красноселски. Според недоказаните му изказвания той е бил заплашван със гибел, в случай че поръчката не бъде изпълнена. Властите в Приднестровието настояват, че проектът за осъществяване на терористичен акт бил квалифициран от украинските служби. Извършителят трябвало след това да се скрие и след време да се върне в Тираспол, с цел да ликвидира и други политически водачи. В четвъртък вечерта по приднестровската телевизия беше излъчен " документален филм " с детайлности и показания на очевидци.

След филма Красноселски произнесе шестминутна тирада, в която моли популацията да остане спокойно. Той също по този начин прикани съгражданите си да не се отнасят с ненавист към украинските бежанци в Приднестровието, само че посочи, че някои от хипотетичните нападатели са се показали за бежанци. Красноселски заяви още, че за случая ще бъдат осведомени Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, ОССЕ и сътрудниците от преговорния формат " 5+2 ".

" Провокация от страна на Кремъл "

Правителството в столицата Кишинев отхвърли изказванията на нелегитимните управляващи, а Киев дефинира известията като " провокация от страна на Кремъл ", целяща да сътвори суматоха в Приднестровието. Министър-председателят на Молдова Дорин Речан успокои съгражданите си. Той съобщи, че няма никакво удостоверение за хипотетичното нахлуване. " Няма риск от ескалация ", убеден е още Речан. 

Дорин Речан стана министър председател на Молдова преди по-малко от месец, откакто Наталия Гаврилица подаде оставка.Снимка: Daniel Mihailescu/AFP

Киев изрично отхвърли обвиняванията от Тираспол и съобщи, че става въпрос за сюжет на Кремъл. " Русия няма да спре да се пробва да дестабилизира Република Молдова ", разяснява Михайло Подоляк, консултант на президента Зеленски. Колкото и нелепа да е " информацията за украински терористични офанзиви ", изводът е явен: " Местното население би трябвало да бъде стреснато чрез заплаха от военни дейности, а Украйна да бъде показана отрицателно като евентуален източник на тази заплаха ", сподели още Подоляк.

Хибридната война на Русия против Молдова

В четвъртък сутринта медии в Кишинев оповестиха, че няколко съветски ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова. Паниката се ускори в допълнение в обществените мрежи, където консуматори твърдяха, че те са били видяни над град Бричени. Впоследствие министерството на защитата на Молдова отхвърли тези известия. 

Дезинформацията е детайл от хибридната война, която Русия води против Молдова, изясни в телевизионно предаване министърът на защитата Анатолий Носатай. Не стопират опитите за дестабилизиране на страната посредством дезинформация и подправени вести, за дискредитиране на ръководството на Молдова и за основаване на напрежение в обществото, уточни военният министър. Той посочи, че " става въпрос за сили от вътрешната страна и извън ".  " Няма непосредствена заплаха от военна борба, от военна експанзия. Но ние виждаме резултатите от войната в Украйна ", сподели още Носатай. Ефекти, които стават все по-осезаеми за Молдова.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР