Ситуацията в Източна Украйна става все по-взривоопасна. Изостря се и

...
Ситуацията в Източна Украйна става все по-взривоопасна. Изостря се и
Коментари Харесай

Донецк и Луганск очакват Москва да ги признае за независими


Ситуацията в Източна Украйна става все по-взривоопасна. Изостря се и напрежението по границата. Москва заяви за чести набези на украинските сили против сепаратистите, като има и цивилни жертви.
Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен заплаши Русия с тежки последици, в случай че предприеме експанзия. В следващ телефонен диалог френският президент Еманюел Макрон прикани съветският си сътрудник Владимир Путин да одобри персонална среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

На фона на напрежението - самият Путин свика изключително съвещания на Съвета за сигурност на Русия.
Снимка: btvnovinite.bg

Повод за съвещанието от Кремъл споделят, че са серията набези на украинската войска против силите на сепаратистите в Донецка и Луганска области. Те упрекват Киев, че на тези територии към този момент се води същинска война.

По-рано Москва заяви за артилерийски обстрел на граничен пункт на съветска територия, най-вероятно от украинската войска. На съвещанието на съвета Путин още веднъж предизвести, че приемът на Украйна в Алианса ще усили неколкократно заплахата за Русия.

„ През 2008 година в Букурещ беше подписан меморандум, който отваря вратите на Грузия и на Украйна към НАТО. На моя въпрос за какво те желаят това – отговор няма. Давлението на Съединените щати – ето това е. Но в случай че те са създали една крачка под давлението на Съединените щати, къде са ни гаранциите, че няма да създадат и втора крачка? “, попита Путин.

Основен акцент в съвещанието на Съвета за сигурност беше апела на водачите на Донецката и Луганската област към Русия с искане да бъдат приети за самостоятелни страни.

Кореспондентът на bTV в Москва Мила Кудрина разяснява, че шансът Путин да признае независимостта на двете области е висок, без значение от западните наказания, които най-вероятно ще последват за Русия. Ако това се случи, Кремъл ще може да изпрати своя армия в Донбас поради съветското население на тази територия. По последни данни там живеят 800 хиляди съветски жители.

По думите на Сергей Лавров „ Русия не може да гледа повече равнодушно по какъв начин в Донецк и Луганск стрелят по нейни жители “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР