Ситуацията в града е много, много лоша. Руските окупатори непрекъснато

...
Ситуацията в града е много, много лоша. Руските окупатори непрекъснато
Коментари Харесай

Съпротивата в Херсон подпомага настъплението на украинската армия

„ Ситуацията в града е доста, доста неприятна. Руските окупатори непрестанно ускоряват наличието си. Обикалят града и безнаказано разрушават вратите на къщи и жилища. Войниците нормално идват към среднощ и стартират да търсят доказателства за партизанска активност. Често те просто водят хората. Сега те насочиха вниманието си към длъжностните лица. Преди няколко дни те арестуваха кмета и някои членове на градския съвет. Става все по-зле… ”, споделя живеещ в Херсан.

С всеки минал ден става все по-трудно да се разберете какво се случва в района - изключително в града. Руснаците управляват по-голямата част от района, само че от Николаев и, което е по-важно - вътре в самия Херсон, украинците не престават да се съпротивляват.

В момента международните медии са цялостни с репортажи и разбори за борбата за Донбас. Но в действителност борбата на юг ще реши хода на войната в Украйна. И точно в окупирания Херсон ще се намерят отговорите на доста въпроси, жизненоважни за тази победа или проваляне. Може ли украинската войска да отвърне на удара с задоволителна успеваемост, с цел да си върне огромен град от руснаците? Може ли страната да издържи, до момента в който зърното й е откраднато и пристанищата й са блокирани? И може би най-важното от всичко - какъв брой действителна и какъв брой мощна е украинската опозиция под съветска окупация?

 

***

 

„ Трябва да се регистрира, че обстановката в района е друга. Южната и западната част на Херсонска област са злополука. Имаше всеобщи убийства и изнасилвания - там е втора Буча. Някои села бяха изцяло унищожени от руснаците “, споделя Сергей Данилов, заместник-директор на Центъра за близкоизточни проучвания. 

Географията е основна тук, както и в цяла Украйна. Херсон е разполовен от устието на река Днепър. На десния му бряг Николаев към момента е в украински ръце и оттова армията контраатакува. Левият му бряг е от страната на Мариупол, който е в съветски ръце и тук нещата са изключително мрачни.

Репресиите обаче са идентични както на левия, по този начин и на десния бряг.

 

Редовно се организират всеобщи „ филтрации “

 

– окупационните сили принудително разпитват локалните поданици и по-късно мнозина са депортирани в Русия. Това е система, която е хем елементарна, хем жестока: коли, камиони и войски идват в селата и по-късно или водят локалните в особено „ оборудване “, или изкопават огромна дупка и ги напъхват в нея. Целта постоянно е една и съща: да ги трансфорат в сътрудници.

И в това време руснаците се пробват да се харесат на локалните, прилагайки така наречен „ бързо правораздаване “. Принципът е елементарен: правораздаването посредством съда може да отнеме цяла безкрайност, тъй че те го доставят по-бързо? Разбира се, това също е метод за легитимиране на насилието. Сега бойците одобряват „ тъжби “ от локалните поданици и когато нахлуват в къщи и нанасят още побои, те могат да се оправдаят с настояванията на жителите.

Това е система, която е елементарно податлива на злоупотреби. Данилов споделя по какъв начин мъж в едно от селата отишъл на пункта и се оплакал на руснаците, че съседът му отказал да му даде алкохол. Войниците арестували съседа за 15 дни (по какво обвиняване е мъчно да се разбере). В друго село локален нарушител ограбил къща, а руснаците го заловили и пребили. „ Опитват се да покажат, че това " правораздаване " е по-добро, тъй като съдилищата лишават доста време. Чрез такива неща се пробват да „ подкупят “ локалните “, споделя Данилов.

Работи ли? Частично. Опитите им да изградят позитивен имидж имат прочут триумф, само че те не могат

 

да прикрият безконечния проблем на съветските бойци: тяхното държание.

 

Окупационните сили ограбват къщите на хората; постоянно са пияни, постоянно от сутринта; хора изчезват всеки ден, изключително в пристанищния град Геническ. 

Според гражданин на Херсон КПП-тата са епицентър на съветското принуждение. В началото на окупацията те са съвсем повсеместни във всички градове и села. Сега множеството са отстранени. Но на един от контролно-пропусквателен пункт на входа на по този начин наречения квартал " Остров " в град Херсон - с неговите корабостроителници, петролно пристанище и доста предприятия - злоупотребата е необятно публикувана. Наскоро там била спряна жена със затъмнени стъкла. Тя отказала да смъкна фолио от стъклата, по тази причина колата й била арестувана, тя била бита, а стъклата й разрушени с приклад.

Би било незаслужено обаче да се каже, че бойците са там единствено с цел да пият и да бият хората; те желаят да вършат и пари.

 

КПП-та са места и за изнудване.

 

Има неофициална цена, основана на разнообразни класове транспортни средства. За да премине колата ви, заобикаляйки безкрайните опашки, коства $500 или повече. За рейс цената към този момент е 2000 $, а за камион - 20 000 $. Понякога колите се оставят да изоставен, без да заплащат, и понякога руснаците ги обстрелват с БМ-21 Град - единствено с цел да ги санкционират, че се връщат в Украйна.

Руснаците са си присвоили и мрежа от бензиностанции, благосъстоятелност на ОККО и " Шел ". Цените там към този момент са в рубли и това е единствената валута, която одобряват. Определили са си и личен обменен курс от 1 гривна до 1,5 рубли (нормалният обменен курс е над 2). Всичко това става по заповед на някогашния народен представител от Радата и някогашен кмет на Херсон Володимир Салдо, който незабавно поддържа съветските окупатори и стана началник на администрацията на Херсон.

Руснаците се пробват да управляват всички аспекти на живота. Ако желаете да получавате заплатата си по банкова сметка, би трябвало да си отворите сметка в банката, която руснаците откриха в постройката на някогашната Райфайзенбанк. Уловката е, че за откриването на сметка ви е необходим и съветски паспорт.

„ В града съвсем няма пари в брой и

 

хората минават към натурална замяна като през 1990-те години.

 

Можете да си купите съвсем всичко, само че на цена от два до пет пъти по-висока от естествената пазарна цена. На същите места можете да обмените USD и EUR. В доста магазини, които преди бяха профилирани в продажбата на един артикул - месо или зеленчуци, в този момент можете да купите всичко - от самун през цигари до водка и домашни артикули - съвсем всички импортирани от Крим. Но хората не ги купуват повторно, тъй като качеството е извънредно ", описват жителите на Херсон.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР