Ситуацията се влошава, а държавата ни има ресурс да приеме

...
Ситуацията се влошава, а държавата ни има ресурс да приеме
Коментари Харесай

Искат спешна евакуация на българите от Запорожието заради АЕЦ

Ситуацията се утежнява, а страната ни има запас да одобри българите от този заплашен регион

Ситуацията със Запорожката атомна централа и опасността от приключване на радиация към този момент не наподобява като следващата порция хибридна война по оста Русия-Украйна. Това предизвика следващия апел на Вътрешна македонска революционна организация към служебния кабинет, се споделя в известие от организацията.

Днес на хората в региона се раздават таблетки с йод, до момента в който в това време има и формален апел от страните от Г-7, които желаеха безапелационни гаранции, че личният състав на МААЕ, отпътувал за района, ще има „ напълно свободен “ достъп до централата и тя няма да бъде извадена като мощности от енергийната система на Украйна.

Цялата развръзка към войната и действителната опасност за сигурността на стотици хиляди етнически българи не трябва да бъде подценявана. Разбираме, каязват от Вътрешна македонска революционна организация, че служебният кабинет на Гълъб Донев наследи каскада от рецесии и се стреми да ги потуши за късото време, което има, само че назрява и нова филантропична рецесия, обвързвана с нашите събратя от Запорожието. Там живеят съвсем 100 хиляди етнически българи, като включим и смесените бракове. Те са изложени на директна нуклеарна опасност. Сега е моментът българската страна да им подаде ръка.

Още при започване на годината, преди войната в Украйна, преди бежанската вълна от братя християни ние предложихме на държавното управление на Кирил Петков пакет от ограничения за превантивно извеждане на българите от територията на тогава възможния спор. И несъмнено – не бяхме чути, споделят от Вътрешна македонска революционна организация и припомнят, че така наречен „ карта българин “ беше една от стъпките.

" Предупреждаваме от година и половина, че политическата надменност освен вреди на страната, само че и може да коства човешки животи. И за жалост се оказахме прави. Нито една от препоръчаните от нас ограничения за избавяне на българската диаспора от Украйна не беше призната от министрите и депутатите от ръководещото болшинство. „ Карта българин “ можеше да улесни процедурата за избягалите наши братя от Украйна, само че егоизмът и самонадеяността на властиамщите, съчетани с голяма доза популизъм, надвиха над емпатията и хуманността.

Ето за какво в този момент ние зовем служебния кабинет да прегледа тези ограничения, които предложихме още през месец февруари, и да помогне на запорожките българи, преди да е станало прекомерно късно ", пишат от Вътрешна македонска революционна организация.

Прилагат и препоръчаните при започване на годината ограничения:

1. Законодателни промени и неотложно приемане на карта „ Българин “, годна за жители на Украйна от български етнически генезис.

2. Национална стратегия за обезпечаване на трайна претовареност.

3. Ангажиране на държавните и общинските предприятия с обезпечаване на претовареност.

4. Класифициране на всички идващи в България – учебен и обществен статус.

5. Създаване на указател с нужните на районите и общините специалисти и експерти.

6. Легализация на всички документи – дипломи, квалификации, трудови книжки и други и приравняването им към българското законодателство.

7. Разселване в обезлюдените региони – Северозападна България, Странджа-Сакар и други

8. Оземляването и акомодацията на идващите от Украйна.

9. Осигуряване на благоприятни условия за акомодация на децата в детски градини, междинни и висши образователни заведения.

10. Ускорено издаване на статут за непрекъснато престояване в България за жители от Украйна, които не са от български етнически генезис.

11. Безплатни езикови курсове по български език и преквалификация на всички искащи да работят в нужните на българския бизнес специалности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР