Ситуацията с чуждите кораби в украински пристанища поражда прецедент в

...
Ситуацията с чуждите кораби в украински пристанища поражда прецедент в
Коментари Харесай

Адвокат: Чуждите кораби в украинските пристанища създават прецедент в морското право

Ситуацията с непознатите кораби в украински пристанища поражда казус в морското право . Това сподели в пред Радио Варна юрист Антон Антонов. Повод за думите му е българският кораба " Рожен ", който е в украинското пристанище Черноморск.

" Два са нормативните документа, които са свързани със сигурността на комерсиалните кораби и моряците . Това са Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право и Международния кодекс за сигурността на корабите и пристанищните уреди .

Международното право изобщо не планува такава норма , тъй като тези документи са свързани със обстановка или глоба от крайбрежната страна, където се намира наш или различен транспортен съд. В случая обаче имаме трета страна - Русия, която няма никаква пълномощия върху задграничните търговски кораби на територията на Украйна ", разяснява Антонов.

" Моряците могат да бъдат евакуирани, в случай че кораба бедства, само че даже и да не е в злополучие, той може да стои с месеци в крайбрежната страна, изключително в такава обстановка на боен спор. Тогава моряците може да бъдат евакуирани и изведени от страната благодарение на съответния консул. Това е най-чистият път ", изясни юрист Антонов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР