Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на

...
Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Кои са най-търсените квартали за покупка на жилище в София

Ситуацията при пазара на недвижими парцели през второто тримесечие на 2022 година не се е трансформирала доста по отношение на миналото първо тримесечие от годината.  Продължава да се приказва за усмиряване и нормализиране на пазара, макар фактори като повишаването на строителните материали, а напоследък и техният недостиг, заради това, че се внасят най-вече от Украйна и Русия. Това демонстрира разбор на пазара на парцели на Arco real estate.

Според строителните бизнесмени това способства за покачването на цените на недвижимите парцели, защото се търсят други други възможности. Според данни на Камарата на строителите приблизително цените на строителните материали са се повишили с към 30%, като има избрани материали и първични материали, които са поскъпнали с над 100%.

Най-търсени през второто тримесечие от годината са тристайните жилища, следвани с доста дребна разлика от двустайните жилища. По данни на организацията покупко-продажбите за двустайни жилища в София са в необятен диапазон и се случват на равнища от 87 000 до 165 000 евро, като цената може да варира според от местоположението, степента на комплектност и положението на парцела.

Сделките с тристайни жилища също са в доста необятен диапазон и могат да се случат на равнища от 120 000 евро до 300 000 евро като още веднъж факторите, които въздействат, са положението на парцела, регионът в който се намира той, стадий на строителство, включено паркомясто и така нататък Най-силно търсене се следи в регионите Малинова котловина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център, Овча купел.

Традиционно се демонстрира интерес и към не чак толкоз атрактивните, само че една концепция по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9. Апартаментите не престават да заемат водещо място при предлагането, като главен дял вземат монолитните жилища в стадий на градеж. В доста региони на столицата тече строителство на нови здания, като част от тях са цели комплекси, които с изключение на съвременно и функционално жилище, оферират на купувачите и огромен набор от услуги и облагородени зелени пространства към самите здания.

Според данни на организацията най-активно е предлагането в Малинова котловина (1300 – 1800 евро/кв.м), Манастирски ливади-изток (1200 – 1800 евро/кв.м), Кръстова вада (1600 – 2200 евро/кв.м).
 istock istock
Още един главен фактор за повишаване на жилищата е предстоящото напоследък повишение на лихвите по ипотечните заеми. Съветът на банковите регулатори, включително и на Европейската централна банка, е да стартират да се подвигат лихвите, а това ще оскъпи всеки един заем. По данни на " Евростат ", България е на 17-то място в Европейския съюз по повишаване на жилищата в края на 2021 година

Според последния макроикономически разбор на една от огромните банки у нас също може да се приказва за изстудяване на пазара след пика през 2021 година, когато броят на покупко-продажбите и цените на жилищата тук-там означиха двуцифрени растежи. Анкета на Министерство на финансите пък демонстрира, че съгласно кредитните медиатори цените на жилищата ще продължат да се подвигат, само че това ще става по-бавно, в сравнение с през миналата година. Спрямо първото тримесечие на 2022г. през второто се вижда растеж при броя на покупко-продажбите с парцели, регистрирани в Агенция по вписванията.

Какво ще се случи с цените на парцелите у нас

В София са вписани с 34% повече покупко-продажби в сравнение с през първите три месеца от годината. Ръст се следи и в двата огромни морски града, като в Бургас този растеж подхожда на 35%, а във Варна – на 25% За разлика от началото на годината, към сегашния миг в Пловдив се следи растеж от 5079 вписани покупко-продажби. За съпоставяне през първото тримесечие във втория по величина град в България дори се наблюдаваше лек спад от 3% по отношение на същия интервал на предходната година. Общият брой на вписаните покупко-продажби с парцели за цялата страна през второто тримесечие на 2022г. бележи растеж от 4% по отношение на същия интервал на предходната година.
 istock istock
По предварителни данни на Национален статистически институт към месец май 2022 година въведените в употреба новопостроени жилищни здания общо за страната са 1206, като за София (столица) са 162, за Пловдив – 147, Варна – 130 и Бургас – 122. Въведените в употреба новопостроени жилища пък са 4299 общо за страната, като София (столица) броя е 1250, в Пловдив са 316, Варна – 596, а Бургас – 588.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР