Ситуацията на Европейската борса към момента е добра, като се

...
Ситуацията на Европейската борса към момента е добра, като се
Коментари Харесай

Ключовите ситуации, които ще определят Европейската борса през първото тримесечие на 2021

Ситуацията на Европейската борса все още е добра, като се чака първото тримесечие на годината да остане под мощното влияние на рецесията с корона вируса. Според водещи специалисти, другите основни фактори за акциите на Европейският пазар ще бъдат валутните курсове и тласъците давани от парламентите на страните. Анализаторите чакат по-голяма мощ на цикличните акции. Вялата и плоска крива на приходите, волатилността на пазара и силата на валутата ще лимитират растежа на приходите.

Световната пандемия продължава да е в действие, а с нея частични или цялостни затваряния в съвсем всички Европейски страни, ограничавания в напредването и в свободната търговия. Влияние на Европейската борса оказва и отделянето на Англия от Европейския съюз. Как ще се отрази това на?

Какво ще се случи с европейските акции през 2021 година?

Базирайки се на наблюденията си и на насъбраният опит, анализаторите са извели няколко насоки, в които се чака да се движат европейските акции, както следва.
Швейцарският франк - цели две години валутата на тази прелестна страна бе във напредък, последван от лек спад през втората част на 2020 година. Тази наклонност се чака да продължи и през новата 2021 година. Като цяло за интервала 2021 – 2022, упованията за добра облага на една акция от швейцарския показател са по-ниски съпоставени с показателя Euro Stoxx. Европейските акции следват приходите – или казано по различен метод инертността на приходите води и до по-ниски равнища на възвръщаемост при европейските акции. Оценките за облага на акция на MSCI Europe са покрай най-ниските си равнища и се намаляват с 2.5% по отношение на предишния юни. Европейската централна банка удължава програмата си за пандемията до март 2022 година и по този начин кривата на доходността ще бъде под напън. Валутите в Европейският съюз нарастнаха по отношение на $ през 2020 година. Еврото, Швейцарският франк и шведската крона имат растеж от 10-13% по отношение на $ от началото на предходната година. Еврото е трайно мощно, което понижава упованията за инфлация. Според икономистите главните лихвени проценти на банката се чака да бъдат понижени в тези първи месеци на новата година.

Какво още да чакаме

Прогнозираното икономическо възобновяване след дългия интервал на пандемия и локдаун в редица страни се чака да стартира през второто шестмесечие на 2021 година и да продължи по-устойчиво през идната 2022 година. По-силни ще бъдат цикличните акции съпоставени със защитните такива.

Очакванията са също показателя Stoxx 600 Banking да получи нов заряд поради разпространяването на Covid-19 имунизацията в доста страни. Новата мощ е подкрепена и от анулацията на възбраната за банковите дивиденти наложена от Европейската Централна Банка.

В същото време слабият американски $ натиска положителното показване на здравния бранш в Европа, защото американският пазар остава от значимо значение за другите фармацевтични предприятия в Европа. Реално, към 40% от продажбите на тези компании идват от Съединените Щати, а единствено 21% от Европа. Това води до постоянна корелация сред $ и MSCI приходите в опазването на здравето в Европейския съюз.

Какви са новините при петрола и металите?

Забавените темпове при разпространяването на вируса в международен мащаб се отразяват добре на търговията с нефт и метали. Акциите от енергийният бранш на компании на английския пазар, както и акциите на миннодобивните компании следваха сходни цикли през последните 10 години, а съществени трендове при тях бяха свързани с петрола и индустриалните метали. Пандемията промени тези цикли, а мощното търсене на индустриални метали усили тяхната цена. Пазарът на нефт обаче посрещна вирусната вълна със свръх ресурси.

Бавно икономическо възобновяване

С напредъкът на имунизациите и тяхното слагане на популацията се чака и начало на световно икономическо възобновяване. Очаква се стоките търгувани на борсата да стигнат 13% от показателя FTSE, а акциите в енергетиката да стигнат 9%. Този прогресивен ход се чака да укрепи облагите, както и продуктивността на показателя. Появата на нови варианти обаче води до очакване на едвам. Целите на водещите финансисти е в достигането на удобни и неизменими условия за финансиране както на корпорации, по този начин и на частни лица.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР