Сицилианският мафиотски бос Матео Месина Денаро, заловен през януари след

...
Сицилианският мафиотски бос Матео Месина Денаро, заловен през януари след
Коментари Харесай

Ракът погуби босът на Коза Ностра Матео Месина Денаро



Сицилианският мафиотски необут Матео Месина Денаро, хванат през януари след три десетилетия бягство и укриване е умрял в болница в Централна Италия, заяви организация АНСА.

61-годишният мъж от няколко години страда от рак на дебелото черво, напомня Агенция Франс Прес. Решението му да потърси лекуване докара до ареста му след посещаване в клиника в сицилианската столица Палермо. Изправен пред многочислени доживотни присъди, той беше арестуван в строго охраняван затвор в L'Aquila, където съгласно отчетите продължи лекуването си в килията си. Но при започване на август Месина Денаро беше изместен в отделението за пандизчии на локалната болница, където положението му се утежни през последните дни. Преди да почине, той е бил в " необратима кома ", съгласно известия в медиите. Медиците са спрели да го хранят и той е помолил да не бъде реанимиран.

Месина Денаро в продължение на доста години беше водеща фигура в Коза Ностра, същинският сицилиански незаконен профсъюз, изобразен във филмите за Кръстника. Той беше и един от най-безмилостните му шефове и получи шест доживотни присъди през годините, в това число за ролята си в убийството на съдията против мафията Джовани Фалконе през 1992 година Той беше приет за отговорен и за присъединяване в поредност от смъртоносни атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 година, както и за отвличането и последвалото ликвидиране на 12-годишния наследник на очевидец по делото Фалконе.

Месина Денаро изчезна през лятото на 1993 година и стана първото име в листата на най-издирваните в Италия. През идващите години имаше засилени спекулации къде е отишъл. В последна сметка се оказа, че той е отседнал покрай родния си град Кастелветрано в западна Сицилия. Разследващите са претърсвали сицилианската провинция за вероятни скривалища от години, подслушвайки членове на фамилията му и приятелите му. Последните бяха чути да разискват медицинските проблеми на неназован човек, който страда от рак, както и проблеми с очите - човек, за който детективите са сигурни, че е Месина Денаро. Те използваха база данни на националната здравна система, с цел да търсят пациенти мъже с подобаваща възраст и здравна история и в последна сметка стигнаха до него. Но до момента в който карцерът му донесе известно облекчение за жертвите му, мафиотският необут постоянно запазваше безмълвие. В изявленията в ареста, откакто беше задържан, Месина Денаро даже отхвърли, че е бил член на Коза Ностра.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР