Системата има 53 кубита, но учените обещават скоро да контролират

...
Системата има 53 кубита, но учените обещават скоро да контролират
Коментари Харесай

Създадоха най-мощния симулатор на квантов компютър

Системата има 53 кубита, само че учените дават обещание скоро да управляват 100 и даже повече

Учени дават обещание скоро да реализират надзор на 100 и даже повече кубити

Симулатор на квантов компютър с 53 кубита е новото и рекордно високо достижение на американски учени. Действащите сега модели на квантови компютри са лимитирани до 20 кубита.

Моделът на изчислителна машина, препоръчан от учени от Мерилендския университет в Колидж Парк (UMD) и Националния институт по стандарти и технологии (NIST), употребява кубити за реплика на комплицираната квантова материя. Усъвършенстването на симулатора на кубити се явява основна задача по пътя към основаване на пълностоен квантов компютър.

Симулаторът UMD-NIST е основан от 53 обособени итербиеви йони, държани на място с позлатени и остри като бръснач електроди, разясняват учените. В системата могат да се прибавят и повече атоми и тогава броят на кубитите ще нарасне.
още по тематиката
По думите на водещия откривател Джиянг Джан, скоро ще стане вероятен контролът на 100 и даже повече кубити. Резултатите от новата квантова разработка са оповестени в научното списание Nature.

Както и останалите сходни системи, основани на йони, UMD-NIST може да работи при стайна температура и обикновено атмосферно налягане. Кубитите са изолирани надеждно от въздействието на околната среда.

Йонният кубит – това е постоянен атомен часовник, който може изцяло да се възпроизведе, разяснява професорът по физика Кристофер Монро, началник на екипа от UMD. Кубитите са свързани дейно благодарение на външни лазерни лъчи. Това значи, че едно и също устройство може да бъде препрограмирано и пренастроено извън, с цел да се приспособява към всеки вид квантово моделиране или бъдещо квантово приложение.

Съвременните транзисторни компютри изпитват компликации, когато си имат работа с повече от двадесет взаимодействащи си квантови обекти. Причината за това е квантовият магнетизъм,  заради който взаимоотношението може да докара до магнитно равнене или примес от конкурентни ползи.

Така да вземем за пример, 53 взаимодействащи си един с различен квантови магнити основават към един квадрилион магнитни конфигурации, като този брой нараства двойно с прибавяне на всеки нов магнит, означават учените.

Междувременно, група учени от Харвард и Масачузетския софтуерен институт (MIT) разгласиха в същото списание публикация за 51-кубитов квантов модел. Техният симулатор употребява атоми рубидий, ограничавани с лазерни лъчи.

Миналия месец IBM заяви, че е основала работещ първообраз на 50-кубитов квантов процесор, което е огромна стъпка напред, спрямо предходното постижение на компанията – 17-кубитов квантов компютър, показан през май. Прототипът се тества сега и се чака в бъдеще да стане наличен за прилагане в облака.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР