Система за ранно предупреждение за високи води ще бъде изградена

...
Система за ранно предупреждение за високи води ще бъде изградена
Коментари Харесай

Изграждат система за ранно предупреждение за високи води в Карловско

Система за ранно предизвестие за високи води ще бъде построена по река Стряма, която аргументи бедствието в част от карловските села и наводни пловдивското село Трилистник. Идеята е при покачване равнището на реката да се пристъпи в точния момент към евакуация и мероприятия, които да опазят живота и имуществото на хората, оповестява.

След наводнението в Община Карлово през септември е предоставено на Басейнова дирекция да обследва цялата територия за проблематични сектори. 

Според регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев активността по консолидиране на системата е почнала още предходната година.

" Вече е инсталирана метеостанция, която след равнището на водата на река Чая в Бачково. Такива системи са приготвени и за Асеновград и Наречени. До Коледа би трябвало да се инсталират. По-нататък ще бъдат построени такива и в Хвойна и Чепеларе ", изясни той.

По думите му когато равнището на реката се увеличи, обитаемоте места ще бъдат предизвестени, с цел да се изтеглят. " Опасните сектори са главно по течението на река Марица. На среща желаех да се работи по издаване на разрешителни за разчистване на речните корита ", съобщи Стоев. И посочи, че идната седмица ще бъдат утвърдени 725 000 лв. за община Марица за превъзмогване следствията на бедствията. Общата сума, отпусната от страната, е 14 млн. лв., от които 13 за община Карлово. А набраните в дарителска сметка средства доближават 1,5 млн. лв., посредством смс-и са събрани още 250 000 лв..

" По 16 650 лв. ще вземат фамилиите, изгубили изцяло домовете си, други 15 с негодни за обитаване домове ще получат по 8000 лв.. Семействата с унищожена мебелировка ще вземат по 5660 лв. и тези, които имат наводнени етажи - по 3300 лв.. Хората, чийто икономически постройки са разрушени, към този момент няма да вземат пари, само че по-нататък ще бъдат обезщетени ", разкри той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР