Система, базирана на изкуствен интелект (AI), е успяла да забележи

...
Система, базирана на изкуствен интелект (AI), е успяла да забележи
Коментари Харесай

Пластмасата в океана се вижда от Космоса

Система, основана на изкуствен интелект (AI), е съумяла да забележи пластмасови боклуци в морето, анализирайки сателитни изображения, снимани от космоса. По думите на учените, стоящи зад технологията, това се случва за първи път, предава TheNextWeb. 

Въпросната система си служи с разбор на изображения, събрани от спътниците Sentinel-2 на Европейската галактическа организация, с цел да “види ” отломките, плаващи в международните океани. Това става допустимо с помощта на всмуканата и отразявана светлина от тези обекти – самобитен “спектрален автограф ”, подсказващ какви са въпросните предмети.

Изхождайки от тази логичност, откривателите от морската лаборатория Плимут във Англия са обучили логаритъм за систематизиране на другите обекти на база разлики в техните спектрални подписи.

Алгоритъмът е употребен върху изображения на морета към Канада, Шотландия, Гана и Виетнам. Средностатистически системата съумява да разграничава пластмаса и естествени материали като морски водорасли с 86% акуратност.

Сега проектът на екипа е да усъвършенства технологията, тъй че тя да може по-точно да открива плаващи петна в мътни крайбрежни води и огромни реки.

Идеята е този способ да бъде смесен с дронове, с цел да се следи пластмасовото засмукване и по този начин да се подкрепят интервенции за разчистване. Учените обаче са категоични, че единственият метод да почистим нечистите си океани, е да понижим фрапантно количеството пластмаса, която произвеждаме, написа economic.bg.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР