Сирийски и руски бойни самолети извършват интензивни въздушни удари срещу

...
Сирийски и руски бойни самолети извършват интензивни въздушни удари срещу
Коментари Харесай

Сирийски и руски бойни самолети атакуват яростно Алепо

Сирийски и съветски бойни самолети правят интензивни въздушни удари против следените от терористите региони в Алепо, откакто държавните сили оповестиха началото на атака за завладяването на тези региони, които им се изплъзват от 2012 година, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права, предава Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Офанзивата стартира в четвъртък вечерта, откакто по-рано същия ден Съединени американски щати и Русия не съумяха да реанимират контрактуваното по-рано този месец помирение в Сирия, което е вторият провален опит за годината.

Контролираните от опозиционните сили източни региони на Алепо бяха подложени на най-ожесточените от няколко месеца насам въздушни удари, които лишиха живота на 45 индивида и погребаха очакванията за помирение.

Съединени американски щати и Русия си разменят обвинявания за срутва на компромиса след американския въздушен удар по сирийски бойци, който Вашингтон разгласи за неточност, и унищожаването на автоколона с филантропична помощ, за която Москва отхвърля да носи отговорност.

Според неправителствената организация Сирийски център за наблюдаване на човешките права минимум 30 въздушни рейда е имало през миналата нощ и в петък сутринта.

" Можем да потвърдим, че са убити трима цивилни и десетки са ранени в квартал Фардус, само че има възможност броят на жертвите да се окаже по-голям, защото преброяването продължава ", заяви шефът на центъра Рами Абдел Рахман, представен от Франс прес.

" Сирийски самолети хвърлят варели с експлозиви, а съветски изтребители нанасят въздушни удари ", добави той.

На място в бунтовническата част на Алепо два центъра на " Белите каски " (Гражданската отбрана на сирийската опозиция) са понесли вреди при бомбардировките.

През миналата нощ сирийската войска разгласи началото на атака в източния бранш на града, който силите на режима са обкръжили от повече от два месеца. Армията прикани жителите да се отдалечат от бойните позиции на бунтовниците и даде обещание, че тези от тях, които изоставен бунтовническия бранш и влязат в държавния, няма да бъдат задържани.

" Това, което се случва, е, че Алепо е подложен на нахлуване и всеки е сграбчил оръжие ", съобщи пратеникът на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура в Организация на обединените нации.

Войната, която се води от пет години, е лишила до момента живота на повече от 300 хиляди души и провокира най-голямата филантропична рецесия след Втората международна война.

Споразумение за прекъсване на огъня по самодейност на Москва и Вашингтон изтече в понеделник и всички страни се упрекват взаимно, че са го нарушили и че са попречили на доставките на филантропична помощ в обсадената от режима част на Алепо.

Сирийското държавно управление, подпомагано от съветски военни самолети и подкрепяни от Иран шиитски милиции, тази година стегна хватката си към следения от опозицията регион на Алепо, а през лятото реализира дълготрайната си цел за цялостна блокада на региона, съобщи Ройтерс. Правителството към този момент управлява западната половина. Преди войната в Алепо живееха над 3 млн. души и градът бе многолюден стопански център.

Пълният надзор над Алепо би бил най-важната победа на Асад във войната. Той се стреми да консолидира наличието на войските си в западните градове, населявани от по-голямата част от сирийците преди войната, принудила половината от тях да изоставен домовете си.

Организация на обединените нации възнамерява различен маршрут за доставка на помощи

Организация на обединените нации съобщи в петък, че възнамерява различен маршрут за доставка на помощи в бунтовническите квартали на Алепо. Междувременно ескорт от 40 камиона с филантропична помощ остава блокиран в регион, ситуиран сред Турция и Сирия, съобщи Франс прес.

" Опитваме се всячески да измислим метод да проникнем в източния бранш от Алепо ", съобщи пред публицисти представителят на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ Йенс Лерке, представен от организацията.

Той назова " трагично " ситуацията на близо 250 000 души, живеещи в тази част от Алепо - втория по величина град в Сирия.

До момента Организация на обединените нации се надяваше да им обезпечи филантропично подпомагане, употребявайки шосето Кастело - основната транспортна артерия, водеща към Алепо, ситуирана северно от града. Руско-американското съглашение от 9 септември предвиждаше да бъде демилитаризиран този стратегически маршрут, само че това не стана.

Йенс Лерке изясни, че сега Организация на обединените нации изследва опцията да стигне от Дамаск до източните квартали на града, като употребява различен, по-дълъг път. По думите му - обратно на вчерашните изказвания на Организация на обединените нации, филантропичната помощ в 40-те блокирани камиона няма да се скапе в понеделник, а едвам " след месеци ".

Говорителят заяви още, че първият филантропичен ескорт, изпратен в обсаден регион в Сирия след нападението против конвоя в Орум ал Кубра в западната част от провинция Алепо, сполучливо е дошъл в обсадения град Муадамия ал Шам край Дамаск. Двайсет и три камиона помощи са разпределени измежду 35 000 души.

От началото на януари най-малко един път са получили помощ близо 1.3 милиона души в обсадени или труднодостъпни региони, сочат данни на Организация на обединените нации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР