Сирената са една от най-неподходящите храни, когато искаме да имаме

...
Сирената са една от най-неподходящите храни, когато искаме да имаме
Коментари Харесай

Храни, които предизвикват безсъние

Сирената са една от най-неподходящите храни, когато желаеме да имаме пълностоен сън

Каква е връзката сред безсънието и храната? Това, което ядем, може директно или индиректно да повлияе на качеството и продължителността на съня ни. Някои храни или съставни елементи в храните могат да нарушат циркадния ни темп, променяйки моделите ни на сън. Също по този начин, западни проучвания демонстрират, че менюто ни има способността доста да трансформира чревните ни бактерии, които ни оказват помощ да смиламе и усвояваме храната. Това от своя страна може да повлияе на други метаболитни процеси, в това число съня, написа.

Вижте кои храни и напитки освен алкохол, енергийни питиета, люто, фасул, могат да създадат съня ви разтревожен:

Сирена и салами

Имаме си обичани сирена, които хапваме на драго сърце за вечеря. Но те са една от най-неподходящите храни, когато желаеме да имаме пълностоен сън. Отлежалите сирена както и саламите, надениците, които обичаме да комбинираме със сирената, съдържат естествено високи равнища на аминокиселината тирамин, която ни кара да се усещаме будни. Тираминът способства за това надбъбречната жлеза да освобождава хормон, който покачва нашата зоркост, кара тялото ни да бъде в режим " битка или бягство ".

Сладолед, шоколад и други захарни произведения

Знаете ли, че потреблението на прекалено много захар може да има негативно влияние върху съня ни? Храни с високо наличие на захар, като сладолед и сладкиши, в началото покачват равнищата на кръвната захар, които по-късно падат, до момента в който спим. Сривът на кръвната захар е сигнал за надбъбречните жлези, че в тялото нещо не се случва както би трябвало. Това от своя страна покачва равнищата на кортизола, можем даже да се изпотим, поради спада на кръвната захар и сънят ни не е спокоен. Не забравяйте, че шоколадът съдържа и някакви количества кофеин.

Пържоли

Сред обичаните са ни свинските, телешки стек също обичаме да хапваме. Вкусни храни, подобаващи обаче за обяд, не и за вечеря. Храните с високо наличие на протеини и мазнини, като печено, пържено месо, се усвояват постепенно. Това значи, че тялото ви няма да може да се възвърне както би трябвало, тъй като ще би трябвало да „ работи “ и нощем, с цел да преработи храната. Това също може да докара до разтревожен сън.

Броколи

Много потребни за нашето здраве, само че е добре да са част от обяда ни, не и от вечерята. Защо? Броколите са богати на постепенно усвоими фибри, които също основават работа на организма ни през нощта. Също като карфиол и брюкселско зеле, които съдържат несмилаема захар, тези вкусни зеленчуци могат да доведат до образуването на газове и отичане на корема при някои хора.

Домати

Внимавайте с потреблението им преди сън, защото доматите съдържат тирамин, аминокиселина, която задейства освобождението на орепинефрин, който покачва мозъчната интензивност и забавя съня. Други богати на тирамин храни са патладжан, соев сос, алено вино, отлежали сирена и други.

Целина, краставици, репички

Ако нямате проблем с нощното ставане до тоалетна по дребна потребност, тогава няма проблем да хапвате тези вкусни зеленчуци и на вечеря. Целината и други храни с високо наличие на вода, като краставици, любеница, репички, тиквички и други, са естествени диуретици, които ни оказват помощ да изведем непотребните течности от организма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР