Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха

...
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха
Коментари Харесай

Изненада ли ни пак зимата: Каква е обстановката в страната след започналите снеговалежи

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предизвестиха за усложнена зимна конюнктура и оповестиха оранжев код в 14 области от Западна и Централна България и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната . Снеговалежите започнаха към този момент съвсем на всички места, упования са за формиране на снежна завивка сред 5 и 15 сантиметра, в планинските региони - до 25-30 сантиметра. Ще има и внезапно намаляване на температурите, съпроводено с сдържан вятър, с условия за виелици и навявания.

Към момента се правят обработки със смеси против замръзване във всички 24 региони на Столичната община (СО) предпочитано по улици и булеварди, по които се движи градският превоз, оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура в информация за ситуацията към 7:30 ч. през днешния ден.

Започнали са частични обработки и по някои съществени улици в регионите , както и вътрешноквартални улици според от снеговалежа. На терен в деен режим са 147 снегопочистващи машини.

В Природен парк Витоша с а опесъчени сектори от двата пътя - кв. „ Бояна “ – околност Златни мостове, и кв. „ Драгалевци “ – хижа „ Алеко “. Ще се позволяват единствено коли, с вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се позволява придвижването на транспортни средства по планинските пътища.

Към момента градският превоз се движи при зимни услови по нормалните си направления и извършва всички свои линии.

Екипите на Столичния инспекторат наблюдават ситуацията и управляват активността на почистващите компании. Извършва се и разчистване на прилежащите пространства към спирките на градския превоз, подходи към подлези и метростанции. Обходи на терен правят екипите на дирекцията „ Аварийна помощ и предварителна защита “. От Столичната община припомнят на водачите да карат единствено с коли, готови за придвижване при зимни условия, да бъдат деликатни и да карат със съобразена скорост.

Не са положителни изискванията за туризъм по планините , оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС). Облачно е, вали сняг, във високите елементи видимостта е понижена. Температурите варират от минус 4 до 1 – 2 градуса. Планинските спасители предлагат на туристите да се преценяват с ситуацията и да се обличат топло. Съоръженията в курортите работят.

Над планините ще бъде облачно, с превалявания от сняг, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще се образува снежна завивка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа мощен, североизточен, а по билата - югозападен, вятър. Температурите ще се намаляват и оптималната на височина 1200 метра ще е към минус 2°, на 2000 метра – към минус 7°.

В област Стара Загора пътната конюнктура e спокойна, само че е динамична, заяви за Българска телеграфна агенция дежурният оператор в Областното пътно ръководство - Стара Загора (ОПУ - Стара Загора). На терен са работили общо 13 машини, които са почиствали и опесъчавали.

Температурата на прохода Шипка е минус четири градуса, сега вали сняг, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора - Хаинбоаз , също вали слаб сняг, видимостта също е добра и пътните настилки са мокри и обработени. Температурата е минус един градус.

В региона на Павел баня, Шипка, Гурково, Мъглиж и село Ягода също вали влажен сняг.

На автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ настилките са сухи, а видимостта е добра.

Ограничава се придвижването на моторни транспортни средства над 12 т по пътя I-2 Русе – Разград и пътя I-5 Русе – Велико Търново на територията на област Русе, заради изобилен снеговалеж. Това оповестиха от Агенцията " Пътна инфраструктура ".

Интензивен е трафикът за товарни коли на излаз на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), оповестиха на уеб страницата си от Главната дирекция „ Гранична полиция “ - Министерство на вътрешните работи.

По границата с Румъния трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кардам “ и „ Дунав мост Видин “ на излаз за товарни коли.

По границата със Сърбия трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ на излаз за товарни коли. На пункта „ Калотина “ се правят строително-монтажни действия, които постановат краткотрайно свиване на пътните платна и метаморфоза на придвижването на преминаващите транспортни средства. През празничните дни пътуващите с леки коли следва да имат поради, че краткотрайната организация на придвижването преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за прекосяване.

По границата с Турция е натоварен трафикът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ на излаз за товарни коли.

Трафикът е естествен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границата с Гърция . През граничните пунктове „ Маказа “, „ Златоград “ и „ Ивайловград “ могат да минават единствено леки коли и микробуси.

По границата с Република Северна Македония трафикът е естествен на всички гранични пунктове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР