Сините пигменти са изненадващо трудни за изолиране, най-малкото защото се

...
Сините пигменти са изненадващо трудни за изолиране, най-малкото защото се
Коментари Харесай

Химици изолираха нов син оцветител на храни, който е напълно естествен

Сините пигменти са изненадващо сложни за уединяване, най-малкото тъй като се срещат изключително рядко в природата. Сега обаче химици откриха синьо-зелен цвят (циан), който би могъл да се употребява като опция на синия оцветител на храни.

Откритието е дело на Калифорнийския университет и хранителния производител Mars Wrigley. То е оповестено неотдавна в научното издание Science Advances.

Цветът е извлечен от аленото зеле – зарзават с тъмнолилав цвят, който се употребява в редица хранителни добавки. В частност, той е извлечен от антоцианина на зеленчука – разтворим във вода пигмент, срещан в редица цветя и плодове като да вземем за пример боровинките и патладжана. Именно с помощта на него те имат своите тъмночервени, лилави или сини оттенъци.

Снимка: Digihelion / Shutterstock

В аленото зеле обаче се срещат напълно дребни количества натурален наследник антоцианин. Ето за какво учените създават нов способ, който да им разреши да преобразуват другите антоцианини на аленото зеле в стремежи от тях наследник антоцианин посредством основани особено за задачата ензими. С помощта на мощен компютър те преглеждат трилиони и трилиони евентуални протеинови секвенции, с цел да основат ензим, с помощта на който преобразуването да е допустимо и дейно.

Най-използваният синтетичен наследник оцветител в хранителната промишленост е брилянтното синьо FCF (FD&C Blue No. 1) или E133. Според проучването новоразработеният от тях натурален синьо-зелен оцветител е „ съвсем еднакъв “ с брилянтното синьо FCF и също така може да създава по-богати зелени цветове спрямо множеството съществуващи естествени сини оцветители.

Откриването на нов наследник цвят е изключително неотложен проблем за учените, който се разгръща и отвън питателните оцветители. Двата сини пигмента, които се употребяват непрекъснато при обичайните сини бои, вървят ръка за ръка с някои съществени проблеми – пруското синьо отделя цианид, а кобалтовото синьо е токсично. Останалите сини пигменти или вредят на околната среда, или са нетрайни. Ето за какво химиците останаха изключително удовлетворени от обстоятелството, когато откриха по случайност синьото YInMn през 2009-та – това на процедура бе първият нов наследник пигмент от 200 години насам.

Както към този момент споменахме, сините цветове се срещат изключително рядко в природата. Много от тях наподобяват сини, само че в действителност са червени и лилави. Същинското синьо може да бъде намерено едвам в няколко растения. Смята се обаче, че единственото животно, произвеждащо същински наследник пигмент, е пеперудата Nessaea obrinus. Учените имат вяра, че синият цвят е толкоз необичаен поради физиката на светлината. Пигментите се „ оцветяват “ в цвета на светлината, която отразяват и не всмукват. Синята светлина има повече сила от останалата, която се намира във забележимия набор. За едно растение, което си набира сила от светлината, би било изключително неуместно да отразява богатото на сила синьо.

Този нов хранителен оцветител обаче демонстрира, че с малко повече съобразителност все пак е изцяло допустимо да получим естествено синьо.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР