Когато влязат в любимата си книжарница, някои хора изпитват необичайни

...
Когато влязат в любимата си книжарница, някои хора изпитват необичайни
Коментари Харесай

Защо книжарниците ни карат да искаме да отидем до тоалетна? Лекар обясни

Когато влязат в обичаната си книжарница, някои хора изпитват необикновени чувства в стомаха. Гледката на щандове с книги разсънва у тях мощно предпочитание... да посетят тоалетната. Въпреки че това може да наподобява като необичайно съвпадане, има забавно и действително пояснение за това. Този феномен, обсъждан от разнообразни откриватели и лекари, преглежда връзката сред нашата среда и реакцията на тялото към нея.

Д-р Уил Булсевич, гастроентеролог, прегледа тази тематика в неотдавнашен видеоклип в Instagram. Той се базира на един японски феномен, наименуван Mariko Aoki, който приказва за необикновената връзка сред книжарница и тоалетна, която се демонстрира всякога, когато отидем да купим литература, пише EatingWell. Според статия, оповестена през 2022 година на уеб страницата на университета Макгил, има няколко теории: миризмата на нови книги може да провокира реакция в нашата обонятелна система, сходно на това по какъв начин кучетата на Павлов са били провокирани да отделят слюнка. Освен това, в случай че четете, до момента в който ходите до тоалетната, мозъкът ви може да свърже книгите с придвижванията на червата, а успокояващата атмосфера на книжарницата може да задейства парасимпатиковата нервна система, насърчавайки дейното храносмилане.

Тази идея за парасимпатиковата нервна система, постоянно наричана система " отмора и мелене ", е разисквана в детайли от доктор Булсевич. Той съпоставя средата на книжарницата с резултата ASMR, при който избрани звуци и гледки провокират релаксация и облекчение на напрежението, както е обяснено в проучване, оповестено през 2023 година в списанието Frontiers in Neuroscience. Блуждаещият нерв играе жизненоважна роля тук, като оказва помощ да се контролира храносмилането, когато сме отпуснати. Тази връзка сред спокойна среда и храносмилането може да изясни за какво книжарниците могат да подтикват сходни придвижвания на червата.

Но оттатък причудливия резултат на книжарниците, има практични способи да осигурите постоянни придвижвания на червата. Диетичните насоки на USDA за 2020-2025 година оферират да се употребяват приблизително 28 грама фибри дневно. Здравето на храносмилането може да се поддържа и посредством хидратация, физическа интензивност и извършения за облекчение на напрежението, като надълбоко дишане.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР