Синдромът на професионалното изчерпване или все по-популярен като бърнаут застига

...
Синдромът на професионалното изчерпване или все по-популярен като бърнаут застига
Коментари Харесай

Бърнаут и в работа, която обичаме – как да се справим

Синдромът на професионалното привършване или все по-популярен като бърнаут застига от ден на ден хора. Той съставлява безсилие от работата, без значение дали то е физическо или психическо.

Според общоприетото разбиране до бърнаут се доближава при отрицателна работна среда. В реалност обаче е допустимо да се почувствате „ прегорели “ и от работа, която харесвате. Макар всяко сходно прекарване да се демонстрира по друг метод, разбирането по какъв начин се чувствате, когато го изживявате, е основно, с цел да знаете по кое време и по какъв начин да реагирате.

Що се отнася до това по какъв начин да се справите с изгарянето на работа, която харесвате, напускането и търсенето на нова роля може да не е най-умният метод на деяние. Какво обаче можете да извършите в този случай?

По-долу намерете три съвета за справяне с бърнаута на работа, която харесвате, които също по този начин ще ви оказват помощ да се снабдите с принадлежности и запаси за поддръжка за ръководство на признаците, в случай че в бъдеще се появят случаи на сходно изгаряне.

Разберете вашата обстановка

По формулировка бърнаутът е породен от несъразмерен или нескончаем стрес. Самосъзнанието е главно за ръководството му, обаче в случай че сме привикнали да отговаряме на въпроса по какъв начин се оправяме с изрази като „ добре “ и „ всичко е наред “, разбирането по какъв начин се чувствате може да бъде по-трудно, в сравнение с бихте очаквали.

Отделете време, с цел да обмислите добре по какъв начин се чувствате душевен, физически и прочувствено. Ако би трябвало, може да си водите и дневник. В края на месеца прегледайте бележките си от предходните седмици, с цел да отбележите изненади или трендове.

Ако пък сте физически изтощени, пробвайте да създадете график за сън, да се движите постоянно или да спазвате здравословен хранителен режим. Ако изтощението ви идва от умствено положение, пробвайте да подобрите границите си сред професионалния и персоналния живот, като добавяте постоянни почивки и вкарвате повече занимателни и креативен действия.

Използвайте преимуществата, които ви дава компанията.

Все повече компании стартират да оферират специфични преимущества за своите чиновници. Такива да вземем за пример могат да бъдат обичайното здравно обслужване, ваучери за разнообразни прекарвания, преференциални условия за отмора на избрани места или пък да вземем за пример безвъзмездни курсове за повишение на квалификацията. Всяка компания е друга, тъй че се запознайте с политиките на вашата и се възползвайте от преимуществата, които тя предлага. В последна сметка вие сте си ги заслужили и няма от какво да се притеснявате.

Почивайте си интензивно в свободното време.

Човек, който обича работата си, е подготвен да жертва свободното си време в името на това да довърши започнатото и да изпипа нещата до най-малкия подробност. Дори и когато не е в офиса, той е податлив да мисли за всички задания, които го чакат на идващия ден. Вероятно подобен служащ наподобява фантазия за всеки началник, само че с цел да сте пълноценни в това, което вършиме, ви би трябвало същинска отмора. Разбира се, понякога  е доста по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. Има доста мениджъри, които изпраща имейли на чиновниците си по време на почивка и когато те се връщат от платения си отпуск, се усещат по-изтощени, в сравнение с когато са си тръгнали.

Психичното здраве в никакъв случай не е било толкоз значимо, само че за жалост последните две години на пандемия, белязани значително от обществена изолираност и нарушена рутина, единствено форсираха процеса на бърнаут. Можете обаче да работите в тази тенденция, с цел да се предпазите от него.

Времето за отмора може да усъвършенства работата ви, защото почивката оказва помощ на мозъка ви да се възвърне и даже да даде подтик на творчеството. Така че не забравяйте да употребявате пълноценно времето си за отдих. Посетете музей, направете къса екскурзия с обичан човек, вижте се с другари или просто използвайте деня, с цел да спите малко по-дълго. Използването на свободното си време за нещо друго от работа е дълъг развой, само че ще видите какъв брой е потребно и занимателно.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР