Синдикатите трябва да участват в комисиите за назначаване на директори

...
Синдикатите трябва да участват в комисиите за назначаване на директори
Коментари Харесай

Синдикатите да участват в комисиите за избор на директори искат от Образование

Синдикатите би трябвало да вземат участие в комисиите за назначение на шефове на просветителни институции, а присъединяване на представители на публичния съвет е непрофесионално и обидно за бъдещите шефове, и би трябвало да бъдат изрично отстранени от комисиите .

Това стана ясно от думите на ръководителя на Синдикат " Образование " Юлиян Петров по време на спор на тематика: " Важните национални просветителни политики и общественият разговор ". Обсъждането бе в границите на Националния си синдикален съвет, проведено от Синдикат " Образование ".

В дебата участваха президента на КТ " Подкрепа " инж. Димитър Манолов, министъра на МОН проф. Сашо Пенов, неговият шеф кабинет господин Димитър Здравков и консултант господин Еленко Начев. 
 Кандидатите за учебни шефове да имат и управнически опит, желаят от профсъюз
Кандидатите за учебни шефове да имат и управнически опит, желаят от профсъюз " Образование "

Огромна е заплахата Върховен административен съд дефинитивно да анулира наредбата

Спирането на Наредба 16 за осъществяване на състезанията за учебни шефове предотвратява опцията да се проведат състезания, които по-късно ще бъдат укорими. След като приключат процедурите на Върховен административен съд, ще се върне наредбата за разискване и ремонт в отрасловия съвет, сподели министърът на образованието Сашо Пенов от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според просветителния министър българският преподавател би трябвало да бъде ненарушим, предпазен, да знае своите права и да е самоуверен при отстояването им, което е и главен приоритет на Синдикат " Образование ". Обществото разчита на учителите да възпитават генерации, които да възпроизведат положителни модели в обществото, сподели Пенов. 
 Върховен административен съд спря състезанията за шефове на учебни заведения до момента в който не се изяснят правосъдните разногласия
Върховен административен съд спря състезанията за шефове на учебни заведения до момента в който не се изяснят правосъдните разногласия

Целта е да се защитят оспорващите избора

Приоритетът обучение за държавното управление би трябвало да бъде неоспорим, тъй като от това зависи нужното застраховане на учебните заведения и детските градини за идния зимен интервал, като проф. Пенов изрази убеденост, че няма да се стигне до затваряне на просветителни институции, заради дефицит на финансови средства или енергийни източници.

В полемиката бяха разисквани тематики като деполитизация на учителите, ролята на учителските синдикати, решение на проблеми на Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение (НЕИСПУО), ролята на учителските синдикати.

Лидерът на КТ " Подкрепа " подчертава, че фундаментален недостиг на българската просветителна система е дефицитът на образование, неналичието на почитание към учителя , неналичието на лостове за неговото образуване, което води до основаване на общество, без същински духовни полезности, общество, което не зачита институциите и демокрацията. 
 Искат тригодишна идея за развиване на учебните заведения от претендентите за шефове
Искат тригодишна идея за развиване на учебните заведения от претендентите за шефове

До показване на идея ще се позволяват единствено миналите писмен стадий на състезанието

По отношение на деполитизацията в просветителната система, министърът съобщи, че в никакъв случай не е имал подозрение в политическата преданост на българския преподавател, както и че учители и шефове нямат юридическа спънка да вземат участие в политическия живот и политическите партии .

По отношение на грешките на МОН и бруталния безпорядък при въвеждането на платформата НЕИСПУО, проф. Пенов прикани за самообладание и съобщи, че няма да се търси виновност в никой от участниците в тази процеси .

Министърът успокои учители и шефове, които вкарват данни в НЕИСПУО и електронните дневници на " Школо " и " Админ+ ", че периодите нищо не значат , те са прекомерно алегорични и няма да има охулен или осъден нито един преподавател или шеф поради забавени периоди, даже това да продължи до края на годината.

От КТ " Подкрепа " обявиха, че ще желаят оставки на всеки чиновник от РУО и МОН, в случай че се държи невъзпитано или не спомага на педагогическите експерти или се пробват да постанова неосъществими периоди или административни наказания.
 Министерство на здравеопазването с проект да затваря учебни заведения поетапно и локално
Министерство на здравеопазването с проект да затваря учебни заведения поетапно и локално

Очаква се усилване на заболяваемостта от ковид при започване на образователната година

Новият Колективен трудов контракт (КТД) ще бъде подписан в нужният период, който е трасиран до действието на остарелия, а точно 26 ноември 2022 година В понеделник 12.10.2022 стартират процедурите за приемане на направения към този момент план на трите училищен синдиката.

В дебата участваха синдикалните водачи от 36 български града. В началото ръководителят на Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " Юлиян Петров откри дебата с мисълта на Конфуций:

" Който реализира новото, грижейки се за остарялото, той може да бъде преподавател. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР