Ректори обсъждат повишаването на издръжката на недофинансирани специалности и приема

...
Ректори обсъждат повишаването на издръжката на недофинансирани специалности и приема
Коментари Харесай

Обещават 183 млн. лв. на университетите до края на юни

Ректори разискват повишението на издръжката на недофинансирани специалности и приема на повече студенти от трети страни 
До края на юни университетите би трябвало да получат близо 183 млн. лева поради неналичието на които бяха в протестна подготвеност. Такъв ангажимент са поели всички парламентарно показани партии след диалози със Съвета на ректорите и синдикатите, заяви във Варна служебният министър на образованието проф. Галин Цоков преди съвещание на Съвета на ректорите в Икономическия университет. Парите бяха планувани в признатите през март промени в Закона за висшето обучение, само че бюджетът бе гласуван преди този момент и там те не попадаха. Осигуряването им ще разреши заплатите на преподавателите да са в звук с условията на закона.  

През 2025 година за висше обучение страната ще харчи 0,9% вместо досегашните 0,6% от Брутният вътрешен продукт. Затова ректори и МОН разискват повишението на коефициентите над базовия норматив за прехрана на най-недофинансираните посоки като стопанска система, обществени и педагогичен науки. „ Заради ниския коефициент издръжката за образование на един предстоящ преподавател в този момент е съвсем двойно по-малка от тази на един възпитаник “, изясни Цоков.  Ректорът на Икономически университет-Варна проф. Евгени Станимиров посочи, че няма проект за съкращаване на средствата за най-високо финансираните посоки, а задачата е да се понижи голямата разлика сред тях и получаващите минимум средства

Втора огромна тематика за ректорите е отварянето на България като просветителна дестинация за студенти от трети страни. „ Основните проблеми за това са дългият интервал за издаване на визи и признаването на дипломите за приключено приблизително обучение “, сподели проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите. Тя уточни, че добър опит с привличането на задгранични студенти имат медицинските университети, Музикалната академия и някои частни висши учебни заведения.  

Догодина се чака да има средства и за възстановяване на сградния фонд на университетите. „ Дошъл е моментът, в който да бъде направена такава национална стратегия, сходно на тази за ремонт на общежитията, в която се влага запас от 200 млн. лева “, сподели Галин Цоков.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР