Синдикатите и бизнесът обсъждат двойното увеличение на командировъчните у нас.

...
Синдикатите и бизнесът обсъждат двойното увеличение на командировъчните у нас.
Коментари Харесай

След репортаж на bTV: Oбсъждат двойното увеличение на командировъчните


Синдикатите и бизнесът разискват двойното нарастване на командировъчните у нас. Новината, че се обмисля смяна, пристигна откакто в bTV Новините ви разказахме, че сумите не са обновени от 2008 година.

Предложението е полагаемите дневни да са 20 лв., в случай че служителят се върне назад в същия ден, и 40 лв., в случай че остане да нощува.

Друго предложение дава опция, по преценка на работодателя или при сделка в груповия трудов контракт дневите пари да са в размер до 200 на 100 от минималния уречен - или 120 лв..

Тази точка докара до различия.

Стела Костова, която е шеф на дирекция в Община Мездра, постоянно пътува по работа. При еднодневна командировка ѝ се поставят 10 лв..

„ Сами си направете сметка защо могат да стигнат тези 10 лв. дневни пари, никога за някакъв по-сериозен обяд, по-скоро закуска от крайник и кафе. Понякога ми се случва да си нося от у дома храна “, споделя тя.

Сумата би трябвало да се усили двойно, т.е. 40 лв., в случай че командировката е с нощувка - споделят работодатели и синдикати.

„ Тези 40 лв. покриват насъбраната инфлация за интервала 2008 – 2022 “, показва Виолета Иванова от КНСБ.

„ Страните са единомислещи, че са нужни тези промени, както и на опцията да бъдат увеличавани командировъчните до 200 % от минимума “, разяснява Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

Освен по преценка на работодателя, повече командировъчни могат да се провиснал и в случай че това е записано в групов трудов контракт.

„ Колективният трудов контракт е значим инструмент, с който работодателите могат да се предизвикат да не оставят командировъчните в най-ниския размер. Българската комерсиална промишлена палата забавя процеса по завършване на наредбата “, споделят от КНСБ.

От Българската търговско-промишлена палата, която е единствената организация срещу, дават отговор, че сходна уговорка би могла да затрудни бизнеса.

„ Колективният трудов контракт не е място за установяване на командировъчните. Ръководителите на предприятията и груповите органи са тези, които носят отговорност за естественото действие. Те ще бъдат по-внимателни при установяване на размера на командировъчните “, показва Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

Дали страните ще реализиран единодушие, се чака да стане ясно до края на седмицата.
А окончателното приемане на измененията зависи от Министерския съвет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР