Синдикати и работнически съюзи в сферата на водоснабдяването и канализацията

...
Синдикати и работнически съюзи в сферата на водоснабдяването и канализацията
Коментари Харесай

Митинг срещу законопроект за приватизация на водния сектор в Гърция

Синдикати и работен съюзи в областта на водоснабдяването и канализацията в Гърция организираха протест през вчерашния ден на площад Синтагма в Атина с искане за анулация на законопроект на гръцкото министерство на околната среда и енергетиката за приватизация на водния бранш, съобщи АНА-МПА, представени от Българска телеграфна агенция. В отговор министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас съобщи през вчерашния ден и повтори и през днешния ден, че терзанията за приватизация на водата са неоснователни. 

В митинга се включиха представители на Атинската компания за водоснабдяване и канализация ЕВДАП (EYDAP) – най-голямото гръцко дружество в бранша, гръцката Асоциация на общинските предприятия за водоснабдяване и канализация ЕДЕВА (E.D.E.Y.A.), Гръцката федерация на чиновниците в локалното ръководство ПОЕ-ОТА, която е член на Федерацията на държавните чиновници (АДЕДИ), представители на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и др. 

С приватизацията на водата държавното управление „ нахално поддържа ползите на бизнес групировки за сметка на потребността на хората от евтина и качествена вода “, съобщи в тирада на протест Манолис Харацис, учредителен секретар на Федерацията на чиновниците на Атинската компания за водоснабдяване и канализация ЕВДАП. „ Водата е обществено богатство, а не стока “, означи той. 

Въпросният законопроект визира преименуването на гръцкия Енергиен регулаторен орган в Регулаторен орган за отпадъците, силата и водите, както и разширението на обсега му с отговорности към водните услуги и ръководството на градските боклуци. Целта му е оправянето с проблемите в бранша на водоснабдяването, сподели министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас пред Народното събрание през вчерашния ден в отговор на представителката на гръцкото социалистическо придвижване ПАСОК Евангелия Лякули. Тя попита дали и до каква степен пълномощията, които ще бъдат предоставени на съответния регулаторен орган, са в сходство с практиката на висшия административен съд в Гърция. 

Както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден Скрекас съобщи: „ Нямаме желание да приватизираме водата “. Той разясни, че „ единствените, които могат да обезпечат питейна вода и вода за напояване в страната, са обществените общински организации и Организацията за поземлени усъвършенствания (ОЕВ) “ и увери, че до момента в който неговата партия (Нова демокрация) е в ръководството „ водата е и ще остане публично богатство “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР