Синапеното масло е специфична мазнина, която се получава след пресоването

...
Синапеното масло е специфична мазнина, която се получава след пресоването
Коментари Харесай

Синапено масло

Синапеното масло е характерна лой, която се получава след пресоването на семената от синап. Използва се доста сполучливо в кулинарията, само че в това време има необятен набор от потребни свойства.

Източната медицина Аюрведа употребява синапено масло най-много за обичаен масаж, а съгласно данни използването му подари още от най-древни времена.

Индийците употребява синапено масло от 4000 години, като още тогава са открили, че то има извънредно скъпи качества във връзка с здравето и хубостта на кожата и косата.

Състав на синапено масло

Синапеното масло е извънредно скъп за здравето артикул, защото извънредно богат на скъпи субстанции и витамини. В състава му се откриват витамини от В-групата, белтъчини, витамин А, бета картони, омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин Е, калций, желязо, фосфор, калий, натрий, магнезий, манган.

Избор и предпазване на синапено масло

Синапеното масло може да се закупи от профилираните и биомагазините. Съхранява се на ветровито и мрачно място, надалеч от директна слънчева светлина. Може да издържи до две години, без да промени своите вкусови качества.

Синапено масло в кулинарията

Синапеното масло намира необятно приложение в кулинарията. То се съчетава чудесно с пресни зеленчуци, което го прави уместно за подправяне на зеленчукови салати.

Вкусът му си отива и с варени картофи. То може да размени олио в пърженето, изключително на картофи, месо и риба, дори и палачинки, като им придава извънредно прелестен усет.

 Синап

Синапеното масло може да се прибавя при печенето на хлебни и тестени произведения, защото им придава пухкавост, златист цвят и прекрасен мирис. Синапеното масло се употребява дори при консервирането, по тази причина при приготвянето на буркани за зимата може да се употребява напълно сполучливо.

Маслото от синапено семе се отличава измежду другите растителни масла със способността си да резервира свойствата си дълго време, защото има висока резистентност към окисление. Може да се смесва и с други растителни масла.

Ползи от синапено масло

Благодарение на богатия си състав от редица скъпи субстанции и витамини синапеното масло е доста потребно. Синапеното масло има отлични антибактериални и противогъбични свойства. Бори се против микорбите, а когато се приема вътрешно, оказва помощ при бактериални инфекции в храносмилателната и отделителната система. Когато се ползва външно, оказва помощ при кожни инфекции. Приема се и при настинка и кашлица.

Синапеното масло има отлични противогъбични свойства. Това го прави чудесно средство за лекуване на инфекции по кожата, породени от гъбички или бактерии.

Синапеното масло е натурален стимулант, което значи, че приемът му усилва апетита. То подтиква отделянето на храносмилателни сокове, което го прави уместно за банкет от хора, които страдат от липса на вкус.

Стимулиращите дейности на синапеното масло не се отнасят единствено до храносмилането, а по повод и на кръвообращението и отделителната система. То подтиква естествената секреция на стомашен сок и жлъчка от далака и черния дроб.

Синапеното масло работи стимулиращо и върху потните жлези, като по този метод намалява телесната температура. Масажът с маслото усъвършенства кръвообращението.

Синапеното масло е дейно средство при астматични пристъпи и подкрепя изхрачването. Съдържащият се магнезий в синапа оказва помощ да се изчистят секретите от носа и гърдите. По време на астматичен припадък пък се предлага масаж на гърдите с маслото, който ще спомогне за увеличение на потока въздух.

 Синапено олио

Синапеното масло е отличен източник на незаменими мастни киселини, което го прави и подобаващ артикул против сърдечно-съдови болести, тъй като усилват наличието на положителния холестерол и надлежно понижават съществуването на неприятния.

На синапеното масло се приписват и антиканцерогенни свойства с помощта на съставката глюкозинолат, което е известно с качеството си да предотвратява появяването на ракови формирания.

Друго значимо приложение на синапеното масло е за масаж, който облекчава ревматоиден артрит и болки в гърба. Масажът със синапено масло усъвършенства циркулацията на кръвта, пречиства от токсините и отстранява непотребната вода, в същото време работи релаксиращо, тоинизира кожата и усъвършенства здравето ѝ.

Разкрасяване със синапено масло

Синапеното масло е най-хубавото масло за поддържане на суха и изтощена коса. То прониква надълбоко в косата и освен я хидратира, само че работи в дълбочина. То форсира растежа, сгъстява и заздравява косата, форсира нейния напредък, забавя побеляването ѝ.

Полезно е при изсъхнал скалп, сърбежи и пърхот. Маслото се усвоява изцяло от косата за разлика от други масла, които единствено образуват покритие върху косъма и запушват фоликулите, което предизвиква в допълнение увреждане.

Вреди от синапено масло

Синапеното масло не трябва да се използва от бебета и дребни деца, тъй като може да провокира кожни раздразнения и алергични реакции.

Не бива да се приема и от хора, които страдат от ентероколит, язва на стомаха или дванадесетопръстника или гастрит. Когато се употребява за масаж, е допустимо да провокира неспокойствие при по-чувствителната кожа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР