Симитлийско село се прекръсти заради 100 нови къщи. Става дума

...
Симитлийско село се прекръсти заради 100 нови къщи. Става дума
Коментари Харесай

Бевърли хилс в Пирин: Село се прекръсти заради нови къщи

Симитлийско село се прекръсти поради 100 нови къщи. Става дума за Долно Осеново, което изживява същински строителен подем. Напук на икономическите рецесии през годините, на инат и на пандемията от ковид.

Строителният взрив се дължи и на трудолюбието на локалните хора. Те са израснали по тютюневите ниви и са работили наедно с възрастните по полето. Че елементарно къща се не подвига, по-лесно е да изкопаеш дупка, в сравнение с да градиш, споделят локалните хора. Но тук не престават да никнат като гъби след дъжд новите къщи, а и децата са от ден на ден, написа " Телеграф ".
-->
Другоселците от дълго време прекръстиха обитаемото място на Ново Осеново. Построените в последните двадесетина години къщи към този момент са повече от старите. Около 100 са постройките, които са накацали по баирите на селището, което наподобява повече на съвременна вилна зона. И сграбчва погледа на всеки, който гостува там. Гостите пък неизбежно си задават въпроса за какво е този взрив на строителството?

Основната причина е, че от близо 1600 поданици на Долно Осеново над 300 си изкарват прехраната в чужбина. Те от години са зад граница, за тях не е проблем да си намерят работа там и да ги ценят, защото знаят що е труд и отговорност. Почти всички те не не помнят своето отечество. Инвестират извоюваните пари в нови домове за фамилиите си. Затова новите квартали с къщи на по два и три етажа се множат. Почти няма фамилия, която да не се радва на нов дом в това симитлийско село.

Лятото е най-силният сезон на градежите в Долно Осеново. По това време доста от локалните гурбетчии се прибират в родното си село. И не губят времето си. Запретват ръкави, с цел да подвигат я нови къщи, я пристройки, я надстройки, я гаражи. Използват всяка минута, с цел да строят.

За тях отпуската, връщането от чужбина не е време за отмора. На процедура те идват от работа на работа. За тях е въпрос на чест да построят нова къща и да изучат децата си. Това е най-важното, всичко друго е на второ място. Затова от години се трудят зад граница, тъй като тук работа има, само че заплатите са ниски, споделя Росен, който няма време за повече диалози, защото работата не чака.

Бетоновозите не стопират и в събота, и в неделя. И никой не се оплаква от шума и олелията край градежите. Напротив - всички приветстват новото строителство. Тук всяка втора къща към този момент е нова, а единствено от началото на тази година локалните хора са вдигнали към десетина жилищни постройки.

Някои от новите здания са съвсем в гората, защото съвсем всички имоти в селото и наоколо до него са застроени. Някои локални поданици с усмивка към този момент назовават родното си обитаемо място „ Бевърли Хилс ”.

Осеновци се трудят най-много в Испания и Португалия, по-малко са тези в Италия, Германия, Англия. Общото сред тях е, че всеки месец пращат пари, с цел да вървят градежите. Всяка фамилия има най-малко по един представител зад граница.

„ Благодарение на нашите емисари из Европа в селото ни новите къщи стават от ден на ден. Преди години имахме квартал с нови къщи, а в този момент стана противоположното - имаме квартал със остарели къщи, всичко друго е ново строителство. Не е загадка, че гурбетчиите оказват помощ на своите близки и родственици с пари, защото няма работа в селото.

Тук градежите им се управляват от техни близки, а те всеки месец пращат пари, с цел да върви работата. Доста са тези, които са в чужбина със фамилиите си. Но и те считат да се върнат един ден в селото ни ”, споделят локалните поданици.

Те се гордеят, че селото им е измежду най-хубавите освен в община Симитли, само че и в целия Пирински край. Защото популацията не понижава, а вложените средства тук се усилват с всяка минала година. Но най-важни са децата, те също стават от ден на ден. И са гаранция, че животът ще кипи с цялостна мощ в Ново Осеново още доста години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР