Симеон Матев, който е един от водещите специалисти по промяната

...
Симеон Матев, който е един от водещите специалисти по промяната
Коментари Харесай

Климатологът доц. Симеон Матев: Снежните човеци и натрупванията от сняг ще останат в миналото

Симеон Матев, който е един от водещите експерти по смяната на климата, е безапелационен, че у нас зимата постепенно, само че славно си отива. Най-студените за 2024 година температури ще са в интервала до 21 януари, след което градусите още веднъж ще се повишат и ще бъдат с няколко хрумвания по-високи от нормалните за това време на годината. Зимата към този момент е преполовена и няма късмет за студове, ветрове, жестоки поледици и снежни стихии.

 

„ Като мине януари, става елементарно, тъй като през февруари слънцето се издига на по-голяма височина и е много по-трудно да стане студено. Това е съображение да предвиждам, че най- студеното мина. Като цяло беше ясно за експертите, че зимата ще е по-топла още първоначално й. Зимата на тази година е седмата по ред „ топла “ зима у нас Декември 2023 година беше със междинни температури от 3 градуса над нормата. Януари 2024 година стартира с температури от 5 до 8 градуса над нормата. Февруари, с цел да бъде леден, би трябвало да покаже „ огромни мускули “, т.е. да бъде от 3 до 5 градуса под нормата, каквито индикации към този момент няма.

 

Снежните индивиди, натрупванията в градовете, шейните, огромните пързалки ще останат в предишното. Последната по- студена зима беше през 2017-а. Тогава се появиха снежковци по тротоарите. Беше студена като зимата от 2012-а. Имаше даже зимни температури, каквито не бяхме имали от 70 години насам. Но това бяха единични прояви на студа. Впечатляващи са за климатолозите.

 

Климатологът доцент Симеон Матев

Вече не можем да помислим даже за такива студове. Съвремието ни предлага нови температурни условия. Зимата ни накара да се съблечем даже по пай ръкав и ще го прави и отсега нататък, тъй като е резултат от световното стопляне, на което сме очевидци. Зимата е сезонът, който се е изменил най-вече за последните 30 години. Стойностите на лятото също са се покачили много над нормата. Мисля, че топлата зима не е изненада за никого “, твърди ученият от катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет.

 

От 2020 година насам пролетта бил сезонът, който се е представял най-добре във връзка с мраз. Март, април и май били по-студени от нормалното. Тази година обаче март щял да изневери на студа и да бъде по-топъл от нормалното. Индексите за правенето на месечните прогнози били със стойности, които демонстрират, че началото на пролетта ще бъде топло. Април обаче щял да бъде с температури под нормата.

 

„ Есента на 2023 година приключи с положителни превалявания, които бяха над нормата. Така че съображение за терзания за земеделските стопани не трябва да има. Нека са спокойни откъм влагозапасеност. Малките превалявания от сняг са притеснителни от позиция на водните запаси, само че няма по какъв начин да променим природата. Ще има известни засушавания напролет, само че това е съгласно предварителните прогнози. Можем да бъдем ненадейно сюрпризирани, въпреки че възможностите за изненада са дребни.

 

Лятото е елементарен сезон за прогнозиране, тъй като то, както и зимата, осезаемо се промени. Затоплянето е доста. Юлските и августовските температури са с 2-3 градуса по-високи от тези в края на предишния век. Очаква ни следващото горещо лято. Най-сигурният интервал за море, от климатична позиция е последната седмица на юли и първите две седмици на август. Слънчевите лъчи тогава са обезпечени.

 

Никой не може да каже с решителност, че скоро сезоните ще бъдат два – лято и зима, въпреки на мнозина да им се коства, че пролет няма, а непосредствено отиваме на лято. Пролетта и есента си стоят на мястото, даже да са по-дълги “, изяснява доцент Симеон Матев.

 

Той е безапелационен, че измененията в климата ще доведат до появяването на екстремности. Примерно топъл интервал да включва дни с ненадейно захлаждане, мощни превалявания, наводнения, неприятни обстановки с преливане на реки, нарушение на инфраструктурни обекти и др. 

 

Прогнозата за околните 15 години сочат увеличение на наклонността на наводнения. Хората би трябвало да бъдат готови за това, да спрат с противозаконната сеч на горите и да почистват постоянно коритата на реките, да имат обикновени знания за Гражданска отбрана. Библейски потопи и постигане на Черно море до Сливен, каквито пророчества има, на този стадий няма по какъв начин да се случат. Подобен развой е муден и се реализира в границите на хиляди години.

Инфо: Уикенд

Тагове: доцент Симеон Матев климатолог зима прогноза лято високи температури глобално затопляне наводнения дъжд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР