* Силвио остана любимец на италианците въпреки компроматите и съдебните

...
* Силвио остана любимец на италианците въпреки компроматите и съдебните
Коментари Харесай

Берлускони – чаровният скандалджия

* Силвио остана любим на италианците макар компроматите и правосъдните каузи към него

* Футболът и дамите са двете му пристрастености. Дарина Павлова разказва първата нощ с него като „ огън и жупел “
-->
След дълготрайно боледуване на 86-годишна възраст в понеделник  бившият италиански министър председател Силвио Берлускони издъхна в болничното заведение „ Сан Рафаеле “ в Милано. Според вестник La Repubblica последната хоспитализация на някогашния министър председател се дължи на хронична миеломоноцитна левкемия. В началото на май някогашният министър председател се върна на политическа работа след лекуване. Тогава италианският външен министър Антонио Таяни сподели, че Берлускони се възвръща, най-трудният стадий от лекуването на левкемията е преминат. 

Жизненият път на този политически столетник (именно той сложи върха за мандат на министър-председател в новата история на Италия) е неповторим. Силвио изглеждаше като извънземно от друга ера: спорен предприемач и медиен магнат, който съумя да се издигне до властта не толкоз благодарение на парите и въздействието им, колкото с помощта на харизмата си. И даже след оставката си заради поредност от кавги от престъпен и полов темперамент, той беше обичан от италианците и в никакъв случай не напусна изцяло политиката. Бурната биография на медийния магнат и политик напомни Lenta.ru.

Берлускони е роден през 1936 година в Милано. Докато татко му Луиджи е на фронта, Италия изпада в дълбока рецесия, претърпява бомбардировките и рухването на фашизма през 1943 година През военните години Силвио живее със сестра си и майка си, която се грижи освен за децата, само че и за двама възрастни родители.

Силвио помни по какъв начин по време на Втората международна война офицер от Секретен сътрудник е опрял картечница в гърдите на майка му, тъй като във влака тя попречила да бъде отведена в концентрационен лагер една еврейка. По думите му, всички били парализирани от боязън, само че не и майка му. Тя хванала немския офицер за ревера и извикала: „ Върви си, кажи, че не си я намерил! " Германецът поруменял, стиснал спусъка, поколебал се за миг, само че след това си тръгнал.

След главното учебно заведение Силвио посещава гимназия на римокатолическата салезианска конгрегация на Свети Дон Боско, където разпоредбите са доста строги. Филмите са единственото развлечение, което родителите на бъдещия политик утвърждават, а предприемчивият юноша става помощник-оператор в кино наоколо до дома му.След като приключва гимназия, младият Берлускони споделя на татко си, че желае самичък да заплати образованието си в университета. Той и приятелите му провеждат музикалния отбор I quattro doctores. Свирят на студентски и частни празненства, само че в никакъв случай в нощни клубове.  Берлускони приключва с отличие Юридическия факултет на Миланския университет през 1961 година По-късно, през 1991 година, получава почетна степен по инженерно ръководство от Университета на Калабрия.

Бизнес усет

Преди да влезе в огромния бизнес Силвио работи какво ли не -  като барман, фотограф, продавач на електрически метли, артист и аниматор на круизен транспортен съд.

 Силвио Берлускони протяга ръка, с цел да целуне актрисата Валентина Кортезе, ноември 1972 година

Силвио Берлускони целува актрисата Валентина Кортезе, ноември 1972 година

През 1961 година основава компанията Cantieri Riuniti Milanesi, с която влиза в строителния бизнес.  След това се опитва в телевизионния и медиен бранш. В края на 70-те години предприемачът оспорва държавния монопол върху телевизионното лъчение и придобива Telemilano. Започва да изкупува малките екрани из целия Апенински полуостров. Така основава първата огромна комерсиална телевизия в Европа.През 1978 година предприемачът основава холдинга Fininvest, който сплотява всичките му разнородни действия. Няколко години по-късно той придобива правата за лъчение на Златната купа на международните първенци по футбол, в която вземат участие всички тимове, станали международни първенци по това време, като се изключи тима на Англия. Именно по-късно предаване притежаваната от предприемача Canale 5 се трансформира в същинска национална телевизия. Скоро Берлускони реализира национално покритие в телевизионното лъчение - аудиторията му е съвсем равна на тази на държавната телевизия.

Издателска империя

От 80-те години влага и в периодически издания. Рязък скок в облагите идва през 1990 година, когато купува дял в издателската империя Mondadori, Einaudi и други издатели.

 Силвио Берлускони приказва с юрист Чезаре Превити в Сената по време на избор на доверие към държавното управление, 17 май 1994 година

Силвио Берлускони приказва с юрист Чезаре Превити в Сената по време на избор на доверие към държавното управление, 17 май 1994 година

Покупката на Mondadori води до правосъден развой, в който Берлускони се бори с различен предприемач, Карло Де Бенедети, за надзор над издателството. През 1995 година юристът Чезаре Превити, който скоро ще стане политик, е упрекнат в подкупване на съдии, с цел да завоюва позитивно решение по дело за надзор на издателската активност. Процесите не престават 12 години и завършват едвам през 2007 година - тогава Върховният касационен съд на Италия дефинитивно осъжда юриста на година и шест месеца затвор.

Бащата на " Милан "

Още като дете Силвио Берлускони поддържа футболния клуб Милан и постоянно върви на мачове с татко си и другари. В началото на 80-те години клубът е в окаяно положение, само че предприемачът взема решение да го купи през 1986 година Оттогава Берлускони харчи цяло положение, с цел да поддържа клуба, като това го трансформира в един от най-скъпите противници.

 Силвио Берлускони и журналистът Джани Риота в Милано, 1977 г

Силвио Берлускони и журналистът Джани Риота в Милано, 1977 г. Снимка: Alamy / Legion-Media

Предприемачът се е занимавал с покупко-продажба на играчи,  подбирал е треньори, някои от които незнайни футболисти.

 Силвио Берлускони е носен на раменете на играчи на Милан след спечелването на италианското футболно състезание през 1998 година

Силвио Берлускони е носен на раменете на играчи на Милан след спечелването на италианското футболно състезание през 1998 година Снимка: Ferdinando Meazza / AP

Под крилото на Берлускони клубът завоюва осем годишни шампионата и пет тиража на УЕФА Шампионска лига. За 30 години Милан сграбчва 28 публични трофея, само че през 2017 година политикът реши да го продаде.

Съпруги, деца, любовници

До 2022 година Силвио Берлускони е имал два брака. През 1965 година той се дами за Карла Елвира Лусия Дал`Оглио, с която имат две деца, Марина и Пиер Силвио. Бракът им продължава доникъде на 80-те - тогава предприемачът се среща с актрисата Вероника Ларио, която по това време се снима във кино лентата " Трусове ". През 1985 година той се развежда с първата си брачна половинка, след което се дами за Вероника през 1990 година

 Силвио Берлускони по време на сватбата си с Вероника Ларио в Палацо Марино, 15 ноември 1990 година

Силвио Берлускони по време на сватбата си с Вероника Ларио в Палацо Марино, 15 ноември 1990 година

По това време двамата имат три деца - Барбара, Елинор и Луиджи. Ларио обществено афишира желанието си да се разведе с политика през май 2009 година, процедурата по бракоразвод е публично приключена едвам през февруари 2014 година Няколко години по-късно 85-годишният Силвио се дами за парламентаристката Марта Фашина, която е с 53 години по-млада от него.

Берлускони е имал връзка и с Дарина Павлова, съгласно самопризнание на „ Мадам Мулти “ пред италианска медия. Тогава тя споделя, че се е срещнала със Силвио 8 година по-рано във Вашингтон. Българката споделя, че първата й нощ с него била незабравима - " огън и жупел ". " Никога няма да я не помни. Беше необикновено, необикновено ", повтаря няколко пъти Дарина пред италианското списание. След новината за гибелта му вдовицата на Илия Павлов написа в обществената мрежа:   " Ще отнеме време, с цел да преодолея шока от загубата. Любов вечно! Благодарна съм, че беше в живота ми! Винаги ще останеш в сърцето ми, Силвио ".

Дебют в политиката

Берлускони прави политическия си дебют на 57 години. През 1994 година той основава придвижването „ Напред, Италия! “ (името е от ария, известна измежду феновете). Само 60 дни откакто е основавано, придвижването печели парламентарни избори. По време на предизборната акция дебютантът в политиката си основава облик на обаятелен, умиротворяващ, образцов милиардер, постигнал всичко с гения и труда си.

 Силвио Берлускони организира конференция, обявявайки своя политически дебют, 26 ноември 1993 година

Силвио Берлускони организира конференция, обявявайки своя политически дебют, 26 ноември 1993 година

" Напред, Италия! " получава над 8 милиона гласа / 43%/. Берлускони образува коалиция с крайната десница и става министър-председател на Италия.

Изборни победи и правосъдни каузи

Скоро откакто печели изборите обаче, към Берлускони се развихря скандал. По време на срещата на върха на Организация на обединените нации в Неапол против проведената престъпност в италианските медии се появяват язвителни изявления с недвусмислени подмятания за проблематичния генезис на благосъстоянието на предприемача. На 22 ноември 1995 година вестник Corriere della Sera излиза със публикация на първа страница „ Берлускони разследван в Милано “, като сензационно оповестява, че е формирано правосъдно следствие против министър-председателя по отношение на подкупване на данъчни инспектори, които получавали средства от фирмите на милиардера и с негово познание. По време на процеса Силвио в началото е приет за отговорен, само че след обжалване е оневинен. Заради абсурда партията „ Лигата на Севера “ напуща ръководещата коалиция, а италианският президент Оскар Скалфаро разпуска държавното управление.На идващите избори " Напред, Италия! " печели същите осем милиона гласа, само че някогашните политически съдружници отхвърлят да влязат в коалиция с партията на Берлускони. Политикът е в съпротива.

През 1996 година той още веднъж попада в скандал. След продажбата на огромен дял в Mediaset, стартират да назовават Берлускони, който се раздира сред политиката и бизнеса, " ходещ спор на ползи " в Италия. Участието в работата на конституционната комисия на Народното събрание му оказва помощ да възвърне репутацията си. През 1999 година " Напред, Италия! " печели изборите за Европейски парламент, а през 2000 година обединението, обединена към фигурата на Силвио Берлускони, съумява да победи ръководещите партии на общинските и районните избори. По време на предизборната акция политикът прави предизборна обиколка по крайбрежието на Италия с круизен транспортен съд, наименуван " Корабът на свободата ". През пролетта на 2001 година десноцентристите стартират нападателна предизборна акция за парламентарните избори. 10 милиона италиански фамилии откриват в пощенските си кутии цветна лъскава листовка от 125 страници, отдадена на личността и делото на Силвио Берлускони. Коалицията получава над 14 милиона гласа, а Берлускони оглавява италианското държавно управление с малко спиране до 2011 година

Приятел на Путин

През 2001-2003 година Силвио Берлускони работи като медиатор сред съветския и американския президенти Владимир Путин и Джордж У. Буш.

 Джордж У. Буш, брачната половинка му Лора и Силвио Берлускони махат на фотографи в ранчото на американския президент в Тексас, 20 юли 2003 година

Джордж У. Буш, брачната половинка му Лора и Силвио Берлускони махат на фотографи в ранчото на американския президент в Тексас, 20 юли 2003 година

Италианският министър председател има близки персонални връзки и с двамата политици. Той изиграва значима роля в основаването на Координационния съвет Русия- НАТО, който работи до 2014 година и съгласно проекта на основателите му би трябвало да постави завършек на Студената война.Италианско-руските връзки играят значима роля в неговата външна политика. Пуни и Берлускони си разменят осем публични и работни визити, без да се брои лятното посещаване на съветския президент и дъщерите му във Вила Чертоза в Сардиния и неофициалните пътувания на италианския министър председател до Московска област.

 Руският министър председател Владимир Путин и италианският министър-председател Силвио Берлускони на конференция във Вила Гернето покрай Милано, 26 април 2010 година

Силвио неведнъж се изрича в поддръжка на Владимир Путин, което му носи рецензии от интернационалната общественост, както и от италианската съпротива - съперниците даже го назовават " рупора на Путин ". Италианският министър председател споделя, че двамата постоянно почиват дружно.

Секс свадите

През 2011 година в съда в Милано са открити два процеса против Берлускони. Той е упрекнат в потреблението на услугите на малолетни проститутки, както и в корист със служебно състояние при освобождението от полицейския сектор на една от тях - Карима ел-Маруг, по прякор " Руби Сърцеразбивачката ". Политикът изяснява, че желал да помогне на момичето да си откри работа, тъй като тя разказала " история, която го трогнала ". Пресата също упреква Силвио в образуване на оргии. В отговор политикът отбелязва, че " не е толкоз занимателен ", а в визиите за него имало доста пресиления. Освен това декларира, че в никакъв случай не би платил на жена за интимна връзка, тъй като го счита за унизително за себе си. Скандалът му коства премиерския стол. На 13 май 2013 година италианската прокуратура желае шест години затвор за Берлускони и доживотна възбрана да заема обществена служба. Съдът го признава за отговорен, само че през 2014 година след обжалване анулира всички наложени присъди заради незадоволително доказателства.

 Силвио Берлускони взе участие в първата сесия на 19-то Законодателно заседание в Сената, 13 октомври 2022 година

Силвио Берлускони взе участие в първата сесия на 19-то Законодателно заседание в Сената, 13 октомври 2022 година

Това не е единственото престъпно дело със Силвио Берлускони. На 26 октомври 2012 година политикът е наказан на четири години затвор за данъчни закононарушения. Предвид възрастта му наказването е сменено с общественополезен труд. Обвиняван е и за подкупи, измами, присъединяване в корупционни схеми, само че по този начин и не влиза в пандиза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР