Силно заразният Делта вариант на Covid-19 вече е преобладаващ и

...
Силно заразният Делта вариант на Covid-19 вече е преобладаващ и
Коментари Харесай

Обявиха четвърта вълна на К-19 у нас. Има ли спасение

Силно заразният Делта вид на Covid-19 към този момент е доминиращ и у нас. Вирусолози регистрират 40 % растеж на новите инфектирани на дневна база, оповестява Нова ТВ.

Страната ни е при започване на четвъртата вълна, считат вирусолози. От Националния център за заразни и паразитни заболявания регистрират 40 % растеж на новозаразените на дневна база.

Най-много инфектирани с Делта вид има в София, Бургас и Варна. А специалистите чакат при започване на септември броят на новозаразените дневно да надвиши 1000.

" За София 85 % от изолатите са Делта вид, в Бургас и Варна са 70 %, в Шумен 50. Да не приказваме за редица области, които са изпратили единични проби и всички те са Делта вид ", съобщи проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

" Нашите упования са за покачване на дневна база на заболеваемостта с 20-30 % най-малко ", предвижда експертът.

За благополучие проучванията сочат, че новата мутация не води до по-висока смъртност. Имунизацията е единственият метод да се спре разпространяването на вируса, само че това е допустимо при много по-голям % имунизирани хора.

Преболедувалите нямат щит против Делта разновидността, само че единствено една доза от имунизациите е ефикасна, считат специалисти.

" Аз не чакам да се повторят сюжетите от есента на предходната година и пролетта на тая година, т.е., даже и да имаме някакъв пик, едва ли той ще е в тези параметри, в тази величина ", добави инфекционистът доктор Трифон Вълков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР