Силно повишеното напрежение в отношенията с Косово накара Сърбия допълнително

...
Силно повишеното напрежение в отношенията с Косово накара Сърбия допълнително
Коментари Харесай

Бойна готовност: Напрежението между Сърбия и Косово ескалира |

Силно нарасналото напрежение в връзките с Косово накара Сърбия в допълнение да укрепи военното си наличие край границата. Според Франс Прес, четири бронирани коли в това време са били ситуирани по границата с Косово.

Ръководените от НАТО мироопазващи сили KFOR в Прищина оповестиха, че наблюдават доста деликатно обстановката, с цел да могат „ да подсигуряват сигурността и свободното напредване на всички групи от популацията в Косово “. Подсилени са били патрулите на KFOR, в това число и в северната част на Косово.

Преди към седмица държавното управление в Прищина трансферира специфични полицейски елементи в Северно Косово. Този район е с преобладаващо сръбско население. По-голямата част от сръбското малцинство в Косово не признава държавното управление в Прищина, формирано от етнически албанци.

Решението от Прищина

Разполагането на специфични косоварски елементи в Северно Косово беше оценено от Белград като „ провокация “. На уикенда сръбският президент Александър Вучич разпореди нараснала бойна подготвеност за избрани елементи от армията и полицията, а министърът на защитата Небоиша Стефанович посети две военни бази в непосредствена непосредственост до границата с Косово. Малко преди този момент сръбски бойни самолети на няколко пъти прелетяха въздушното пространство край границата.

Военното напрежение бе подпалено от разпореждане на косоварското държавно управление, което забрани потреблението на сръбски регистрационни номера на колите на територията на Косово. Тази мярка засегна няколко хиляди сърби в Косово – изключително в сръбските анклави към град Косовска Митровица в Северно Косово, които в огромната си част към момента употребяват сръбски регистрационни номера на колите.

Забранителната мярка обаче се отнася и до пътуващи, които идват от Сърбия – на границата с Косово те са към този момент принудени да смъкват сръбските си регистрационни номера и да ги заменят с косовски. Хиляди етнически сърби всекидневно стачкуват против новите разпореждания от Прищина и блокират придвижването към граничните пунктове.

Сърбия и Русия не признават независимостта на Косово

Косово разгласи своята самостоятелност през 2008 година. Правителството в Белград обаче и до през днешния ден не признава статута на Косово като независима страна. По тази причина Сърбия не признава и косоварските регистрационни номера на колите на своя територия. Русия също не признава независимостта на Косово - за разлика от множеството западни страни, измежду които Съединени американски щати и Германия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР