Силно напрежение има във ВМЗ-Сопот, което е най-голямото предприятие във

...
Силно напрежение има във ВМЗ-Сопот, което е най-голямото предприятие във
Коментари Харесай

Оръжейници искат оставката на Петков, нямат работа от месеци

Силно напрежение има във ВМЗ-Сопот, което е най-голямото дружество във военнопромишления комплекс на България. След като за известно време заводите бяха обезпечени финансово с доста контракти, в този момент обстановката още веднъж се е влошила.

Работниците и чиновниците във ВМЗ-Сопот оповестиха, че ще изискат оставката на служебния министър на стопанската система Кирил Петков, в случай че в къси периоди ВМЗ не излезе от структурата на Държавната консолидационна компания (ДКК), с цел да се върне към икономическото министерство. Освен това те упорстват да бъде освободен сегашният състав на Съвета на шефовете в предприятието.

Работници и чиновници в предприятието настояват, че към този момент от месеци нямат работа и са обезпокоени за бъдещето на завода.

Синдикалистите от КТ " Подкрепа " оповестиха протестна подготвеност и готвят митинг в София. Синдикалният секретар на КТ " Подкрепа " във ВМЗ - Сопот Красимир Цветков обясни пред БНР, че техните претенции не са политически, а стопански.

" Искаме контракти и заплати, които да изработим ", добави той.

Икономическият министър Кирил Петков заяви в изявление за Меdiapool, че към този момент е стартирал процедура по преструктурирането на ДКК. Идеята е да се извадят сдруженията от холдинга (в това число ВМЗ-Сопот) и да минат на директно послушание на министъра на стопанската система. Освен това той се е опитал да смени управлението на заводите, само че сегашните шефове са оспорили пълномощията му и са декларирали, че те се подчиняват единствено на борда на ДКК, който към момента не е заменен.

Според Петков оръжейните фабрики имат контракти и са в положително положение. В същото време обаче имало някои покупко-продажби, които претендирали инспекция.

" В момента тече инспекцията. ВМЗ Сопот има пари, тъй като имат покупко-продажби, само че има много неясноти. По някои от покупко-продажбите има въпроси. За самото предопределение на борда също има въпроси. Тепърва навлизаме там. Целта ни е всички оръжейни фабрики под шапката на ДКК - ВМЗ Сопот, " Авионамс ", " Кинтекс ", НИТИ да се върнат на директно послушание на Министерството на стопанската система ", уточни министър Петков.

По-късно в сряда той заяви, че няма да има стачки във ВМЗ – Сопот.

Министърът сподели, че е уверил работещите в сдружението, че състезанието за нови шефове в ДКК завършва в четвъртък и изрази вяра да има най-малко трима нови представители в ДКК, с което да се даде нова сигурност и посока за ВМЗ.

Петков съобщи, че би се радвал, в случай че има опция ВМЗ да се извади от ДКК и да е на директно послушание към МИ, само че добави, че това е комплициран развой и изисква време.

Освен това ДКК има заем от Българската банка за развиване на обща стойност 172 млн. лв.. От тях 130 млн. лв. са дадени за ремонт на язовири. Останалите средства все още няма изясненост към кои компании са отишли, тъй като настоящето управление на ДКК не дава информация.

Предполага се, че част от средствата са отишли за оръжейните фабрики. Така, в случай че те бъдат изваден от ДКК, заемът ще би трябвало да се преструктурира.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР