Силният натиск върху интензивните отделения намалява, както и този върху

...
Силният натиск върху интензивните отделения намалява, както и този върху
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК отчете отслабване на натиска върху болниците

Силният напън върху интензивните отделения понижава, както и този върху лечебните заведения. Надявам се, че нашата система ще се оправи без непозната помощ. Това разгласи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в четврътък пред Българска национална телевизия, ден откакто стана ясно, че помощ по механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана за справяне с епидемията.

Той беше безапелационен, че лечебните заведения не лекуват Covid за своя сметка.

“Непрекъснато се вършат инспекции за осъществяването на рутинната активност на лечебните заведения, по тази причина по какъв начин се разходват парите в лечебните заведения. Ние превеждаме към лечебните заведения това, което са декларирали ", уточни Салчев.

До края на годината всички средства, които са по бюджета на НЗОК, ще бъдат предоставени на лечебните заведения, дори и запасът, който авансово беше разпределен, посочи Салчев.

След няколкомесечни договаряния и изостряне на тона посред им Лекарският съюз и НЗОК най-сетне реализираха сделка и в четвъртък подписаха методика за разпределение на оставащите средства за здравноосигурителни заплащания към края на годината на изпълнителите от първична и профилирана извънболнична помощ. От БЛС оповестиха, че тя подсигурява, че средствата, които са гласувани от Народното събрание в Бюджета на НЗОК за 2021 година по обособените посоки ще бъдат изплатени без да се разреши прехвърлянето им в идната година.

Салчев заяви, че по отношение на бюджета за идната година, предстоят диалози с Министерството на финансите. Управителят на НЗОК увери, че бюджетът за следващата година няма да бъде по-нисък от тази година, само че не се чака и да е доста по-висок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР