Силни взривове, сирени, безсънна нощ и страх за живота. За

...
Силни взривове, сирени, безсънна нощ и страх за живота. За
Коментари Харесай

Сирени, безсънна нощ и страх: Българи в Одеса разказват за взривовете

Силни гърмежи, сирени, безсънна нощ и боязън за живота. За това описаха живеещи в Одеса българи след съветското нахлуване против югоизточния украински град през нощта.


Атаката против Одеса с ракети и дронове стартира към 1 часа през нощта и продължи до 03.22 часа, за което незабавно оповестиха на формалния уебсайт на градския съвет. 

" Нощните гърмежи бяха доста мощни и многократни. Живея напълно покрай огромния химермаркет в Одеса, в който имаше улучване. Той е съвсем погубен. Страшна картина. Наоколо са ситуирани нови жилищни блокове. Всички сме уплашени. Добре е, че няма жертви ", описа българинът Виктор Топал пред Българска телеграфна агенция.

" Живея на първи етаж и усещах взривните талази. Чу се по какъв начин профуча една от ракетите, по-късно работата на украинската противовъздушна защита. Страх и смут - това е чувството, тъй като не се знае по кое време и къде ще падне ракета или откъслек от нея. Молим се и чакаме по-скоро да свършва това безумство ", показа друга българка - Надежда Иджилова, която живее дълги години в Одеса и интензивно взе участие в културно-просветни събития и прояви на българската общественост в украинския черноморски град.

В една от централните елементи на града пострадаха седем здания на детски градини и общообразователни учебни заведения, както и едно студентско общежитие. Засегнати бяха и над 110 жилищни здания, вследствие на което са развалени порти и прозорци, както и коли.

" От взривните талази са развалени прозорци и порти в детски институции в центъра на Одеса. Това споделят сътрудници. Всичко това е извънредно ", сподели Марина Маленкова, шеф на детска градина. 

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР